Max Planck Instituut

Nijmegen

Research laboratory

 

The Max Planck Institute for Psycholinguistics is part of the German Max Planck Gesellschaft. The institute carries out fundamental research into the foundations of language in relation to psychological, social and biological aspects. The aim of the research is to map out brain activities in relation to language.

 

Because of the increase in research, the existing institute building had to be extended with laboratories, specific research spaces and offices. The surface area of the auditorium was also doubled in size.

Spatially, the existing building is marked by an outline. The extension underscores the theme by extending the outline, creating a U-shaped volume that is connected to the existing building in two places.

 

Both the spatial relationship and the allure of the building enhance the spaciousness and architecture of the existing building but simultaneously form a separate identity that completes the mix of old and new in a self-explanatory manner.

 

programme Extension of research department and laboratories
client Heinle, Wischer und Partner Freie Architecten, Max Planck Gesellschaft zur Förderung der Wissenschaften
user Max Planck Instituut voor psycholinguïstiek
project team Jarno Nillesen, Jan de Jonge, William Middelbeek, Geert Jan van de Rakt, Stefan Opitz, Jörn-Ole Stellmann
consultants ABT, BBC Bouwmanagement, Gertec, Heinle, Wischer und Partner, Nobel advies
photographer Leon Abraas
contractors WBC Bouwgroep, Instaan, Rijkaart
design start 2011
completion 2014
gross surface 2900 m²
construction organisation Total Engineering

3564_MaxPl_Abraas_Wieg747_013564_MaxPl_Abraas_Wieg747_023564_MaxPl_Abraas_Wieg747_043564_MaxPl_Abraas_Wieg747_063564_MaxPl_Abraas_Wieg747_05 3564_MaxPl_Abraas_Wieg747_03