Maasstad Ziekenhuis

Rotterdam

Een stad in een stad

De nieuwbouwlocatie voor het Maasstad Ziekenhuis ligt in het stadsdeel Lombardijen te Rotterdam. De locatie heeft de typische kenmerken van een versnipperd gebied aan de periferie van de naoorlogse stad. Het ontwerp van het ziekenhuis en aanverwante functies bood een unieke gelegenheid om deze locatie een nieuwe structuur te geven. 

 

Het Masterplan gaat uit van een stedelijke structuur waarvan het ziekenhuis als bouwblok deel uitmaakt. Naast het ziekenhuis ontstaat een zorgboulevard met commerciële en zorgverwante functies.

 

Het ziekenhuis zelf is als een stad in de stad. Binnen de hoofdmassa van het ziekenhuis, de monoliet, liggen pleinen en straten, een zestal hoven en de centrale as van het ziekenhuis. Op de bovenste verdiepingen opent de monoliet zich zodat er daktuinen ontstaan.

 

Het gebouw heeft een universele bouwstructuur en maakt functies daarom maximaal uitwisselbaar. De gevelstructuur van baksteen geeft het gebouw een robuust en tijdloos karakter.

 

programma Algemeen ziekenhuis
opdrachtgever Maasstad Ziekenhuis Rotterdam
gebruiker Maasstad Ziekenhuis Rotterdam
medewerkers Jarno Nillesen, Frans van Aken, Hans Beekhoven, Alphons van de Berg, Henk Ellenkamp, Peter van Leeuwen, Paul Numan, Stefan Opitz, Wouter Jan de Pagter, Geert Jan van der Rakt
adviseurs PTG Advies, ingenieursbureau Goudstikker-deVries, Royal Haskoning, Stijlgroep
aannemers Ballast Nedam, ULC Groep
fotograaf Lex Hendriks, Kim Zwarts
start ontwerp 2001
oplevering 2011
oppervlakte 84.000 m²
organisatievorm Traditioneel