Amphia Ziekenhuis

Breda

Ontwerpen rondom ziektebeelden

Het Amphia Ziekenhuis is één van de grootste Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen met opleidingserkenning in Nederland. Als grote speler in de regio heeft het Amphia zich gedefinieerd als een netwerkorganisatie die met haar vestigingen en huisvesting flexibel kan inspelen op ontwikkelingen in de zorg.

 

De locatie ‘Molengracht’  wordt het centrum voor reguliere specialistische zorg voor Breda en omgeving enerzijds en voor hoogwaardige topklinische en topreferente zorg voor het volledige adherentiegebied anderzijds. In de nieuwbouw zal de acute en intensieve medische zorg evenals een deel van de electieve, planbare zorg worden ondergebracht. In dit nieuwe, state of the art ziekenhuis kan tegemoet worden gekomen aan de nieuwste eisen met betrekking tot diagnostiek, behandeling en patiëntenzorg.

 

Het ontwerp geeft invulling aan de vraag naar een topklinisch ziekenhuis met een ‘menselijke maat’ dat kleinschaligheid en patiënt centraal stelt. De verschillende functies worden geclusterd rondom ziektebeelden en krijgen elk hun eigen herkenbare identiteit.

 

programma  Algemeen ziekenhuis
opdrachtgever  Stichting Amphia, Breda
gebruiker  Stichting Amphia, Breda
medewerkers  Jarno Nillesen, Frans Frederiks, Jordy Graafland, Taecke Halma, Jan de Jonge, Mike Heemrood, Heleen Meinsma, Paul Numan, Stefan Opitz, Roy Pype, Pauline Rozenbaum, Geert Jan van de Rakt, Dion Sparnaaij
adviseurs  ABT, Bosch Slabbers, Deerns Raadgevende Ingenieurs, OTH, PTG Advies
start ontwerp  2011
oplevering  2018
oppervlakte  Nieuwbouw 79.300 m² Verbouw 25.000 m²
duurzaamheid  BREEAM Very Good (ontwerp)
organisatievorm  Traditioneel