Nieuwe ideeën over acute hulp. Een SEH en HAP die uit hun jasje knappen, terwijl binnen en buiten weinig ruimte is om uit te breiden. Daarnaast was er nog de wens om de ambulancepost, traumakamers en buckykamer binnen het bestaande ziekenhuisgebouw op hun plek te houden. Opnieuw een pittige opdracht van het Flevoziekenhuis, waarvoor wij al eerder de grote uitbreiding realiseerden, plus de nieuwe OK’s.
Om oud en nieuw te kunnen integreren tot één mooi geheel, moest het huidige deel van de SEH stevig gerenoveerd worden. Buiten schuift als het ware een nieuwe uitbreiding tevoorschijn uit het ziekenhuisgebouw. Een organisch geheel vormend met het ziekenhuis en tóch eigen. De entree van de Spoedpost wordt nu geaccentueerd, doordat we de noodzakelijke ruimte voor de technische installaties er doelbewust bovenop hebben geplaatst.
De universele spoedkamers liggen in carrévorm rond een centraal werkdeel. In het midden liggen de teamposten (met goed zicht rondom de patiënt) evenals essentiële functies voor het acute zorgproces. Onder de balie staan volledig uitgeruste karren geparkeerd, die bij spoedbehandelingen naar de universeel ingerichte kamers worden gereden. Een daglichtplafond zorgt voor prettig werklicht, overdag en ’s nachts.
De wachtzone van de SEH na de triage loopt vloeiend over in de wachtzone voor de HAP. Zo is er altijd comfortabel veel ruimte, of het nu heel druk is bij de SEH of juist bij de huisartsen. Ook het Flevoziekenhuis wil uiteraard voorbereid zijn op een volgende pandemie. Daarom is cohortering binnen de SEH voortaan snel te realiseren. Een aantal kamers kan in zo’n geval snel afgescheiden worden, waardoor de rest van de SEH open kan blijven voor andere spoedeisend gevallen.