De Belgische stad Genk is altijd een productiestad geweest, een stad van mijnbouw en autofabrieken. Genk gaat vol ambitie mee in ‘de vierde industriële revolutie’. Op de nieuwe Smart Manufacturing Campus Thor Park staat alles in het teken van IT-innovatie en smart technology. Van robotica tot slimme energie, van domotica tot AI, de nieuwe campus moet een toonaangevende plek worden voor ideeënontwikkeling op al deze gebieden. Maar vooral voor de ‘smart manufacturing’ van nieuwe vindingen en devices.
Wiegerinck mocht een ontwerpvisie indienen voor het MO-THOR complex, dat moest bestaan uit labs, kantoren en productieruimtes. Smart manufacturing, innovatie en synergie waren de sleutelwoorden. In de toekomst moet het geheel bovendien fasegewijs kunnen worden uitgebreid.
Wie het gebouw uiteindelijk zouden gaan gebruiken lag tijdens de ontwerpfase nog goeddeels open. Wat wel duidelijk was: dit wordt het eerste nieuwe, beeldbepalende gebouw op de THOR ‘maakcampus’. Samen met het naastgelegen oude hoofdgebouw van de mijnen moest het een uitnodigende toegangspoort vormen. Een monumentaal gebouw naast een gebouw dat een nieuwe tijd aankondigt.
In onze ontwerpvisie voor het MO-THOR gebouw hebben wij eerst het grote perspectief gekozen. Waar het naar onze mening aan ontbrak, was de gewenste synergie, de onderlinge connectie. In de opdracht zagen wij een interessante combinatie van labs, kantoren en productie. Maar weinig ruimte voor verbinding tussen mensen, voor ontmoetingen en kennisdeling. Precies die dingen die de essentie zijn van innovatie.
In ons ontwerp worden de labs en de productieruimtes met elkaar verbonden door de CONNECTHOR. Een transparante ‘ruggengraat’ die ruimte schept rondom de bouwdelen, die verbindt en ontmoetingen faciliteert. De CONNECTHOR groeit mee met de toekomstige uitbreidingen en zal de verbindende schakel blijven. Daarnaast vormen de labs en de kantoren een transparante ‘toolbox’ die – afhankelijk van de gebruiker – op allerlei manieren kunnen worden ingevuld en ingedeeld. De entree, die de bezoekers ook richting de ‘poort’ leidt, is een natuurlijk verlengstuk van de plint en ontstond uit het te overbruggen hoogteverschil in het terrein. Door een groot ‘etalageraam’ hebben bezoekers daar ook uitzicht op productie-activiteiten.