Slingeland Ziekenhuis

Doetinchem

Met alle respect voor
mens én omgeving

Het Slingeland Ziekenhuis is een middelgroot streekziekenhuis in het centrum van Doetinchem waar het niet meer optimaal kan functioneren. De bereikbaarheid is onvoldoende en het gebouw is sterk verouderd. De ideale plek voor het nieuwe Slingeland Ziekenhuis, als je kijkt naar bereikbaarheid vanuit de regio, ligt ten zuiden van Doetinchem in een zeer fraai Achterhoeks landschap. Begrijpelijk dat deze nieuwbouwlocatie erg gevoelig lag bij veel Achterhoekers, die zich sterk verbonden voelen met hun landelijke omgeving.

Zicht op de hoofdentree

Ziekenhuis te gast

Het uitgangspunt was dan ook glashelder: het nieuwe ziekenhuis moest “te gast zijn in het landschap”, opgaan in het groen. Daarom koos het Slingeland Ziekenhuis voor een ontwerpproces dat, anders dan gebruikelijk, de nieuwe locatie als vertrekpunt had. De visie van Nico Wissing – landschapsarchitect en volbloed Achterhoeker – was hier leidend en ons winnende ontwerp paste het beste bij zijn landschappelijke visie. Het gebouw dat wij ontwierpen huldigt het omliggende landschap, het landschap verbindt zich organisch met het gebouw.

Zicht op de hoofdentree van het ziekenhuis

Op maaiveldniveau bevindt zich de ambulancehal en entree van de spoedeisende hulp en huisartsenpost

De logistiek bevindt zich op niveau -1, uit het directe zicht van bezoekers

Overal groen

Van bovenaf ziet het vier verdiepingen tellende ziekenhuis eruit als twee naast elkaar liggende boomerangs. Vanuit een kern, de centrale hal, reiken de vier vleugels van het gebouw als vingers het landschap in. Overal in het ziekenhuis, ook vanuit de centrale hal, heb je uitzicht op het omringende landschap. Bezoekers en personeel worden langs bomen, bloemen en ander groen naar de fietsenstalling en de parkeergarage geleid, die grotendeels aan het zicht wordt onttrokken door het gebruik van groene landschapselementen.

Begane grond

Tweede verdieping

Efficiënte bundeling

Medische benodigdheden en goederen komen uit het zicht binnen in de kelder en worden vandaaruit verspreid door het gebouw. Mede dankzij tweezijdig ontsluitbare liften is de logistiek volledig gescheiden van de looproutes voor patiënten en bezoekers. Door een bundeling van medische functies ontstaat daarnaast verregaande efficiency. Zo sluiten alle complexe functies verticaal op elkaar aan – spoedeisende hulp en IC op de begane grond, radiologie op de eerste en de OK op de tweede verdieping. Een spoedgeval kan vanaf de begane grond via een lift dus snel door naar de OK. Minder complexe functies, zoals de verpleegafdelingen, worden ook verticaal geclusterd in een ander bouwdeel. Deze bundeling betekent ook dat de benodigde, kostbare technische voorzieningen efficiënt worden benut.

Kernmodel

Centrale kelder

Centrale verdeling logistiek

Maximaal zicht op omliggende landschap

Programmatisch koppelen van vleugels

Sculpturale gebouwvolumes

Richting geven op landschap

Twee werelden ontstaan door kruislings stapelen van verdiepingen

Vier gebouwdelen

Techniek per gebouwdeel op het dak

Synthese

Voel je mens

Bij het ontwerpen van een ziekenhuis krijgt de beleving van de patiënt niet altijd voldoende aandacht, terwijl dat juist zo belangrijk is. Daarom ontwerpen wij samen met architect, collega en ‘healing environment’ expert Milee Herweijer. Want welbevinden van patiënten en bezoekers gaat over véél meer dan wat leuke lampjes en kleuren op de muur. Het gaat over ruimte, licht, uitzicht, looproutes en nog meer veel zaken die onderdeel horen te zijn van elk ziekenhuisontwerp. Als je het Slingeland Ziekenhuis binnenkomt voel je je niet verloren in een grote entreehal, maar sta je in een relatief kleine ruimte. Je hebt direct zicht naar buiten en kunt je makkelijk oriënteren. Thema’s uit het omringende landschap worden abstract maar voelbaar vertaald naar het interieur, door bijvoorbeeld uitgekiende lichtval en subtiele prints op wanden en plafonds. In dit ziekenhuis ben je in de eerste plaats mens, geen patiënt.

“Het ‘concept met de vingers’ werd unaniem omarmd. Door de discipline overstijgende gesprekken binnen het ontwerpteam – constructief en kritisch – wordt een integraal ontwerp gerealiseerd waar alles kraakhelder inzit. Een parel!”

Martijn van Bentum
associate partner/architect

“Het ‘concept met de vingers’ werd unaniem omarmd. Door de discipline overstijgende gesprekken binnen het ontwerpteam – constructief en kritisch – wordt een integraal ontwerp gerealiseerd waar alles kraakhelder inzit. Een parel!”

Projectdata

Locatie
Doetinchem
Programma
Nieuwbouw algemeen ziekenhuis
Omvang
42.000 m² BVO
Periode
2017 – 2023
Status
In ontwerp
Opdrachtgever
Slingeland Ziekenhuis
Gebruiker
Slingeland Ziekenhuis
Team
Martijn van Bentum, Paul Numan, Milee Herweijer, Frank Pörtzgen, Geert Jan van de Rakt, Sven Vos, Maya van der Lande, Joris Alofs, William Middelbeek, Menno Roefs
In samenwerking met
ptg advies, Royal HaskoningDHV, Deerns, Studio Nico Wissing