Hoe kan algemeen ziekenhuis Klina in Brasschaat zich in de toekomst verder ontwikkelen als een robuuste, dynamische en verbonden zorgcampus? Dat was de hoofdvraag bij het masterplan dat wij mochten ontwikkelen. En wat betekent die nieuwe visie dan vervolgens voor het bestaande ziekenhuisgebouw? En hoe kan bijvoorbeeld een nieuw revalidatiecentrum logisch worden ingepast?
De ligging in het groen, de goede bereikbaarheid met het OV, de verbinding met Antwerpen, de bruikbaarheid van het bestaande vastgoed: de locatie van AZ Klina Brasschaat biedt alle mogelijkheden om in te zetten op een toekomstbestendig ziekenhuis. Ademend, gezond, compact en wendbaar. Klaar om grote veranderingen in de zorg aan te kunnen.
De groene omgeving wordt omarmd en versterkt. Het terrein staat straks niet langer vol met geparkeerde auto’s. Mede door de bouw van een onopvallende, begroeide parkeergarage komt er ruimte vrij voor betere ontsluiting. Voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer worden duidelijk van elkaar gescheiden. Zo ontstaat rust, ruimte en helderheid.
Het huidige ziekenhuisgebouw biedt door z’n opzet veel perspectief. Klaar zijn voor de toekomst, flexibel zijn, betekent niet automatisch ‘groter’. Integendeel. We kijken dus kritisch naar het programma. Want hoeveel vierkante meters zijn er eigenlijk nodig, en waarvoor? Door toenemende preventieve zorg, dagopnames en zorg op afstand kunnen bepaalde afdelingen vaak kleiner worden. De twee langwerpige parallelle gebouwen, over de hele lengte verbonden door een atrium, kunnen veel veranderingen aan. Zowel uitbreiden als inkrimpen van afdelingen en specialismen is goed mogelijk. Zolang dat maar op een gezonde manier gebeurt.
Een rechthoekige luifel met binnentuin vormt de nieuwe hoofdentree en verbindt het ziekenhuis, het Vesaliusgebouw en de parkeergarage op een logische wijze met elkaar. De nieuwe entree biedt een duidelijke en comfortabele route voor bezoekers en geeft het ziekenhuis een nieuwe identiteit.
Het naastliggende Vesaliusgebouw wordt gerenoveerd tot een revalidatiecentrum. Een gebouw dat binnenin de steeds iets groter wordende wereld van revaliderende patiënten weerspiegelt. Van binnen beweeg je steeds meer naar buiten, naar herstel. Door de inrichting van het interieur word je ook onbewust geprikkeld om in beweging te blijven. Altijd met voldoende daglicht, privacy en verbinding met anderen.
Het eindresultaat is een eigentijdse zorgcampus waar gezondheid, werk, ontspanning en groen harmonieus samenvloeien. Zorgpersoneel, (revaliderende) patiënten en bezoekers genieten van mooi uitzicht van alle kanten en zijn verbonden met de natuurlijke parkomgeving.