Instituut Verbeeten

Breda

Geborgenheid tussen
hoop en vrees

Pal naast het nieuwe Amphia Ziekenhuis in Breda, dat wij eveneens mochten ontwerpen, staat sinds 2010 het gebouw van Instituut Verbeeten. Hét specialistisch centrum voor radiotherapie en nucleaire geneeskunde, dat dichtbij de mensen wil zijn.

Healing environment

Het leidende principe bij het ontwerp, voor een nieuw gebouw met twee bestralingsbunkers, was Healing Environment. Want wie hier wordt behandeld is ernstig ziek en komt binnen met angst, verdriet en hoop. Daarom is alles, tot in het kleinste detail, gericht op rust, welzijn en welbevinden. Mensen moeten zich zo lang mogelijk op hun gemak voelen wanneer zij voor hun behandeling(en) komen.

Beslotenheid en privacy

De golvende ‘schil’ rondom de locatie vormt een filter tussen het gebouw en de buitenwereld. En creëert, als je eenmaal binnen bent, diverse besloten patio’s bij de wacht- en behandelruimtes. Zo ontstaat een gevoel van openheid én privacy. De patiënten ervaren daglicht bij elke stap in hun behandelproces, in een omgeving die zowel intiem als open is. Het gebouw voelt als een prettig huis, een zachte omgeving op menselijke schaal. Dat strekt zich uit tot de bestralingsruimte, waar patiënten zelf de lichtkleur en de muziek kiezen.

Tweede kans

Tweedehands meubilair uit vorige decennia vergroot het gevoel van intimiteit en geborgenheid. De stoelen en banken zijn mooi opgeknapt en kregen hier een tweede kans. De symboliek van ‘een tweede kans’ appelleert aan het gevoel dat veel patiënten ervaren, voor en na hun behandeling.

Projectdata

Locatie
Breda
Programma
Centrum voor radiotherapie met twee bunkers
Omvang
1.794 m² BVO
Periode
2007 – 2010
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Instituut Verbeeten
Gebruiker
Instituut Verbeeten
Team
Jarno Nillesen, Paul Numan, Alfons van de Berg, Frans Frederiks, Henk Ellenkamp, Carl Peter Goossen, Marieke van ‘t Hoff, Gerard Kasteel, Miriam Poch, Roy Pype
In samenwerking met
Aronsohn, Deerns, Gebroeders Brouwer, FabriekNL
Award
Hedy d’Anconaprijs 2012 (nominatie)
Fotografie
Kim Zwarts