Veurne en omgeving krijgen een nieuw revalidatiecentrum, speciaal voor kinderen. De nieuwbouw van Centrum Ambulante Revalidatie (CAR) in het West-Vlaamse stadje gaat, op dezelfde plek, samen met de bouw van 26 sociale huurwoningen en appartementen. In nauwe samenwerking met Bildt architecten kwamen we tot een mooie samenhang van de drie typen bebouwing.
Het terrein, net buiten de voormalige stadswallen, grenst aan een woonwijk en ligt pal naast een kruispunt van twee drukke wegen. Aan deze ‘kruispuntkant’ ligt een groene buffer, waarachter de appartementen staan. Het tweelaagse CAR-gebouw ligt hierachter, op een beschutte plek. Hier komt een compacte parkeerzone, met ruimte voor busjes en een kiss & ride voor ouders en hun revaliderende kinderen. De woningen liggen tegenover het CAR en grenzen met hun achtertuinen aan de tuinen van naastgelegen woningen. Het CAR, de appartementen en woningen liggen rondom een centrale, kalme groene zone: Het hart van deze nieuwe wijk die middels doorsteken en doorzichten verbonden is met de omgeving.
Het CAR-gebouw ligt zo ver mogelijk van de doorgaande weg. Want privacy, rust en een gevoel van veiligheid zijn belangrijk: de kinderen die hier worden behandeld, zijn er omdat ze hulp nodig hebben bij hun ontwikkeling. Het moet dus een plek zijn die uitnodigend is, een plek waar ze graag heen gaan: Zo passen we luifels toe waar je binnenkomt, en zorgen we voor doorzichten naar de tuinen. We zorgen dat er weinig inkijk is in de verschillende therapieruimtes en dat de buitenruimtes waar kinderen spelen en oefenen aan het zicht van omwonenden worden onttrokken. Kinderen die zich op hun gemak voelen, revalideren immers beter.
Bij binnenkomst hebben kinderen en ouders direct zicht op een vierkante centrale binnentuin, waar veel zonlicht invalt en voldoende daglicht het gebouw binnenkomt. Deze tuin doet dienst als speeltuin, het spelen en leren staat zo letterlijk centraal! In de lichte wachtruimte, die grenst aan deze binnentuin, nemen ouders na ontvangst plaats. Wanneer ze naar één van de therapielokalen gaan, zijn de routes zo kort en duidelijk mogelijk. De kinderen vinden makkelijk hun weg naar de regenbooglokalen en de daaraan verbonden, meer beschutte regenboogtuin. Ook kunnen ze direct naar de sportzalen en de behandelkamers voor hun fysiotherapie. De werkruimten en spreekkamers voor personeel, zijn visueel afgescheiden van de rest van het gebouw. Zo kunnen de medewerkers rustig werken aan een goede behandeling van de kinderen.
Het CAR is duidelijk onderdeel van de nieuwe wijk. De appartementen en woningen hebben elk een andere uitstraling, maar passen toch in het geheel. Het CAR is door de schaal en kleur duidelijk herkenbaar als publiek gebouw. De maat van het kind geldt hier als: Gevels laten we terugspringen, daken laten we oversteken, en we zijn niet bang voor kleur! De houten gevelbekleding en luifels zorgen voor een bepaalde zachtheid. Alles met het doel de kinderen uit te nodigen: kom binnen, speel en leer!
De naam van de organisatie, Elora, betekent zonnestraal. Niet onlogisch dus, om volop te profiteren van de zon als meest voordelige energiebron. Door slim en passief te ontwerpen verlagen we de verwarmings- en koellast van het CAR en de nieuwe woningen. Alle bouwdelen profiteren maximaal van gratis warmte in de winter en weren de zon in de zomer door vaste luifels, die ook de gevel vrijhouden van regen. De loggia’s van de appartementen liggen zuidwest en geven zonwering in de zomer en laten ’s winters de laagstaande zon binnen. Daarnaast zorgen we voor waterbuffering en gaan we hittestress tegen, door boomaanplant en het ontharden van paden en pleinen.