Instituut Verbeeten

Breda

Open en intiem

Voor Instituut Verbeeten is een radiotherapeutische satellietloctie  gerealiseerd naast het  Amphia Ziekenhuis in Breda.  De nieuwbouw met twee bestralingsbunkers reduceert de reistijd voor patiënten aan de randen van het adherentiegebied. Healing environment is leidend als ontwerpprincipe.

 

De patiënt ervaart daglicht  bij elke stap in het behandelproces. De schil rondom het gebouw creëert diverse patio’s bij de wacht- en behandelruimtes. Het vormt een filter tussen buitenwereld en gebouw.  Zo ontstaat zowel een gevoel van zowel openheid als privacy.

 

Meubilair uit vorige decennia geeft invulling aan de gewenste intimiteit. Het meubilair  is opgeknapt en kreeg daarmee een tweede kans. De symboliek van “een tweede kans”, spreken veel patiënten uit voor en na hun behandeling.

Het beïnvloeden van de sfeer van een ruimte heeft positieve invloed op het genezingsproces. In de bestralingsbunkers heeft de patiënt de mogelijkheid om muziek en lichtkleur te bepalen. Hierdoor neemt het stressniveau af.

 

Het project is genomineerd voor de Hedy d’Ancona-prijs 2012.

 

 

Locatie

Breda

 

Programma

Centrum voor radiotherapie met twee bunkers

 

Oppervlakte

1.794 m² BVO

 

Periode

2007 – 2010

 

Status

Gerealiseerd

 

Opdrachtgever

Instituut Verbeeten

 

Gebruiker

Instituut Verbeeten

 

Medewerkers

Jarno Nillesen, Alfons van de Berg, Frans Frederiks, Henk Ellenkamp, Carl Peter Goossen, Marieke van ‘t Hoff, Gerard Kasteel, Miriam Poch, Paul Numan, Roy Pype

 

In samenwerking met

Aronsohn, Deerns raadgevend ingenieurs, Gebroeders Brouwer, FabriekNL

 

Award

Genomineerd voor Hedy d’Anconaprijs 2012