3468_Verbeeten 241

Instituut Verbeeten

Breda

Open en intiem

Voor Instituut Verbeeten is een radiotherapeutische satellietloctie  gerealiseerd naast het  Amphia Ziekenhuis in Breda.  De nieuwbouw met twee bestralingsbunkers reduceert de reistijd voor patiënten aan de randen van het adherentiegebied. Healing environment is leidend als ontwerpprincipe.

 

De patiënt ervaart daglicht  bij elke stap in het behandelproces. De schil rondom het gebouw creëert diverse patio’s bij de wacht- en behandelruimtes. Het vormt een filter tussen buitenwereld en gebouw.  Zo ontstaat zowel een gevoel van zowel openheid als privacy.

 

Meubilair uit vorige decennia geeft invulling aan de gewenste intimiteit. Het meubilair  is opgeknapt en kreeg daarmee een tweede kans. De symboliek van “een tweede kans”, spreken veel patiënten uit voor en na hun behandeling.

Het beïnvloeden van de sfeer van een ruimte heeft positieve invloed op het genezingsproces. In de bestralingsbunkers heeft de patiënt de mogelijkheid om muziek en lichtkleur te bepalen. Hierdoor neemt het stressniveau af.

 

Het project is genomineerd voor de Hedy d’Ancona-prijs 2012.

 

opdrachtgever  Instituut Verbeeten, Tilburg
gebruiker  Instituut Verbeeten, Breda
medewerkers  Jarno Nillesen, Alfons van den Berg, Henk Ellenkamp, Frans Frederiks, Carl Peter Goossen, Marieke van ‘t Hoff, Gerard Kasteel, Miriam Poch, Paul Numan, Roy Pype
adviseurs  Aronsohn, Deerns raadgevend ingenieurs, Gebroeders Brouwer, FabriekNL
aannemers  Heerkens van Bavel, Gebroeders Brouwer, FabriekNL
fotograaf  Kim Zwarts
start ontwerp  2007
oplevering  2010
oppervlakte  1.794 m²
organisatievorm  Traditioneel

 

3468_Verbeeten_13468_Verbeeten_5-23468_Verbeeten_3-2 3468_Verbeeten_2-23468_Verbeeten_4