Hotfloor Laurentius Hospital

Roermond

Revitalisation through careful extension

The Laurentius Hospital in Roermond is facing the task of breathing new life into a stagnant building complex over the next few years. The initial idea was to gradually replace and demolish the existing buildings. Wiegerinck architectuur stedenbouw has taken the approach to re-energise the existing buildings with a very specific boost.

 

by adding a hot floor, i.e. the part of the building that houses the most complex facilities in technical terms, and a new main entrance. This will also create a new ‘face’ for the hospital. The hot floor will be built right next to the hospital and will take up part of the existing building. The position that has been chosen will ensure that the hospital remains open during the building work. A covered central corridor between the hot floor, the entrance hall and the existing building units will form the new heart of the hospital.

 

The hospital’s existing buildings will be renovated piece by piece at a later stage.

 

programme OK, SEH, HAP, AOA, IC, CCU, Cardio, CSA
client Laurentius Ziekenhuis, Roermond
user Laurentius Ziekenhuis, Roermond
project team Frank Pörtzgen, Martijn Akkerman, Bastiaan Buurman, Inge Geurts, Joost de Jong, Ruud Hilderink, Sil Mantel, Bert Timmer, Gert van Rijssen
consultants Arcadis, AT Osborne, RoyalHaskoningDHV, Cauberg-Huygen
design start 2011
completion 2016
gross surface 11.994 m²
construction organisation Traditional
photography Kim Zwarts

3574_Laurentius_747-564_043574_Laurentius_747-564_073574_Laurentius_747-564_083574_Laurentius_747-564_06