Weten waar je over praat. Dat is de kern van goed bouwkostenadvies in de zorg. Wiegerinck bouwt mee aan haalbare projecten. Samen gaan we voor een maximale opbrengst uit het bouwkostenbudget. Door onze jarenlange ervaring met nieuwbouw en renovatie in de zorg kennen we het spanningsveld tussen ambities, budgetten en kosten als geen ander. Onze werkwijze garandeert kostenbeheersing in het hele traject, van Schets Ontwerp tot oplevering.
Elk project is een compromis tussen de belangen van patiënt, cliënt, zorgprofessional, beheerder en manager. De kosten zijn een optelsom van de keuzes die gemaakt worden. De kunst is: maak de kostenbepalende keuzes op de juiste momenten in het ontwerpproces. Vaak wordt te vroeg nagedacht over de details en te laat gekeken naar de bouwmethode of constructie. Met als gevolg dat er aan het eind van een projectfase noodgedwongen bezuinigd moet worden. Dat kan gelukkig ook anders.
Het doel van kostenmanagement is om op elk moment in het project inzicht te hebben in de kostenontwikkeling. Door continu te monitoren kun je afwijkingen ten opzichte van de uitgangspunten tijdig signaleren. Zo kunnen we direct sturen op aanpassingen en voorstellen doen om verantwoord binnen de budgettaire grenzen te blijven. Naarmate het proces vordert is steeds minder correctie nodig. Dat scheelt veel tijd, energie en ergernis.
Een raming in de schetsfase wordt doorgaans gemaakt op basis van kengetallen. Met alle onzekerheid van dien. Wij ontwikkelden een tool waarmee we een veel betere inschatting kunnen maken van het benodigde budget op basis van de eerste schetsen of zelfs het programma van eisen. Daarbij koppelen we het programma van eisen of schets aan door ons gedefinieerde ruimtetypes, zoals bijvoorbeeld een OK, patiëntenkamer of sanitair. Zo krijgen we al in de Schets Ontwerp fase grip op de bouwkosten. Dat is cruciaal, want in deze fase kun je nog écht sturen op kosten.
Bij het ontwerpen van een gebouw vormen de initiële investeringskosten slechts een deel van de informatie. De uiteindelijke exploitatiekosten overstijgen meestal ruimschoots de investeringskosten. Daarom is het zinvol om tijdens het ontwerp te sturen op zowel investerings- als exploitatiekosten, bijvoorbeeld aan de hand van integrale LCC-berekeningen.
Wij stroomlijnen het proces. Acute, tijdrovende bezuinigingsoperaties zijn gedurende het project niet nodig. Onze aanpak van vroegtijdig sturen en continu kostenmanagement bewijst altijd z’n meerwaarde. Je kunt op elk moment gewoon dóór met het project.