Een zorgomgeving is een ondersteunende omgeving

Ontwerpen voor de gezondheidszorg is het creëren van een vitale, ondersteunende omgeving. Voor uw patiënten of cliënten. Voor bezoekers en zorgprofessionals. Daarom streven wij naar heldere structuren. Ontrafelen wij de complexiteit van zorggebouwen en brengen die terug naar de menselijke maat. Een ‘Wiegerinckgebouw’ biedt ademruimte, de ruimte om mens te zijn. Opdrachtgevers en gebruikers zijn onderdeel van het ontwerpproces. We luisteren, stellen vragen, delen onze kennis. En zo komen we samen tot een optimaal ontwerp.

Alle aandacht voor uw mensen

Goed personeel is schaars en verdient alle aandacht. Voor zorgprofessionals creëren we een werkomgeving die hun welzijn en productiviteit bevordert. Denk aan ergonomische werkplekken. Ruimte om plezierig te werken, maar ook om even uit te rusten. Kortom, alles om te zorgen dat zij zich goed kunnen concentreren op directe zorg. Slimme indelingen scheppen ruimte voor ontmoeting en dat bevordert onderlinge samenwerking, ook tussen verschillende medische disciplines.

Mens en technologie gaan samen

Thuismonitoring, videoconsulten en door AI ondersteunde diagnostiek – technologie verandert de ziekenhuiszorg ingrijpend. Maar de kracht van menselijke aandacht is onvervangbaar. Menselijke contact blijft de basis van goede zorg, technologie moet het zorgpersoneel functioneel ontlasten. Dat vertalen wij naar passende, flexibele ruimten. Waarin zowel patiënten als zorgverleners zich prettig voelen, waar zorg en herstel alle aandacht krijgen.

Andere oplossingen

Patiënten krijgen steeds meer de regie, hebben invloed op het zorgproces. Dat vraagt om andere ruimtelijke oplossingen. Denk alleen al aan de gesprekstafel in de SO-kamer: niet langer tegenover elkaar, maar samen rondom de tafel. Om zorgpersoneel te ontlasten is er ook steeds meer aandacht voor de begeleiders c.q. mantelzorgers, die veel (eenvoudige) zorgtaken kunnen overnemen. Ze fungeren als verlengstuk van de patiënt, bijvoorbeeld bij het toelichten van klachten.

Daglicht, rust, overzicht, contact en groen worden bij Tergooi MC effectief gecombineerd.

Adaptief ziekenhuis

Wij zien een ziekenhuis als een gebouw met een aantal ‘schillen’. We maken een functioneel onderscheid tussen hotfloor, hotel, kantoor en fabriek. Geen ‘massief’ ziekenhuis meer, maar een flexibel concept waarbij functies worden gescheiden op basis van bouwkundige en technische complexiteit. Zo ontstaan adaptieve gebouwen, die toekomstige ontwikkelingen in de zorgsector goed aankunnen.

Helende omgeving

De ideale zorgomgeving is een helende omgeving, waar alles draait om welzijn en genezing. Daarom integreren wij de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek in onze ontwerpen en putten wij uit belangrijke (internationale) studies. Met als doel om daglicht, rust, overzicht, contact en groen effectief te combineren. In zorgomgevingen die écht zorgen.