Noordoost Groningen is een gebied waar de bevolking vergrijst. Veel jonge mensen trekken weg naar de stad Groningen of de Randstad. Stichting De Hoven wilde graag een nieuwe voorziening laten bouwen voor 56 psychogeriatrische cliënten die extra ondersteuning nodig hebben en niet meer zelfstandig kunnen wonen. De locatie was prachtig: pal aan het Damsterdiep, waar ooit de oude Borg Vliethoven stond. Hoe konden we dat samen het beste doen?
’t Loug is de Groningse benaming voor dorpskern. En dat is ook wat we hebben ontworpen: een klein dorpje, met een centraal plein. Een hele nieuwe aanpak, want normaal gesproken wordt er bij dergelijke projecten gekozen voor één groot gebouw. Groningers hebben bovendien een sterke binding met hun regio, een duidelijke identiteit. Zo kwamen we op het idee om vier losse bouwdelen te modelleren naar de klassieke Oldambster boerderij, die je in de omgeving tegenkomt. Een boerderij met een prominent voorhuis – het woongedeelte – en een achterhuis waar vroeger de stal was.
De vier compacte ‘zorgboerderijen’ staan met hun voorhuis – de ruimtelijke entree – naar het plein gericht. Bewoners die graag buiten komen, staan dus meteen midden in het leven en toch in een beschermende omgeving. Het achterhuis herbergt de één-persoonskamers met sanitair. De kamers liggen aan een centrale woonruimte, het kloppend hart van elk gebouw, waar de bewoners samen eten en samen leven. De woonkamers zijn ingericht met de meubels en persoonlijke bezittingen van de bewoners. En ook huisdieren hebben hun eigen plek.
Uiteraard zijn we niet vergeten te kijken naar de gewenste duurzaamheid. De daken zijn bijvoorbeeld begroeid met mos sedum. Dat geeft natuurlijke isolatie in de winter en is warmte werend in de zomer. Zonnepanelen en –boilers zorgen voor warm water en daarmee voor een flinke besparing op de energiekosten.