Ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg hand in hand. Dat willen de Groningse zorgorganisaties De Hoven en Lentis realiseren met Woonzorg aan het Damsterdiep in Delfzijl. In een nieuw en aardbevingsbestendig gebouw willen ze vorm geven aan deze nieuwe vorm van woonzorg. Aan de groene oevers van het Damsterdiep, verschijnt een dorpje voor ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg. Een veilige, open samenleving. Waar verbinding met elkaar en met de buurt de sleutel is. Waar je kunt zijn wie je bent en waar zorgprofessionals een fijne werkplek vinden.
De nieuwe omgeving is bedoeld voor mensen met zeer diverse zorgvragen en -behoeften. Bewoners van De Hoven krijgen psychogeriatrische zorg en somatische zorg, denk bijvoorbeeld aan mensen met dementie. Lentis is er voor ouder wordende mensen met psychiatrische problemen. De medewerkers van De Hoven en Lentis delen hun expertise rond de verschillende bewoners en leren zo van elkaar.
Landschappelijk gezien heeft het terrein drie zones: een oeverzone, een centrale, openbare ‘weide’ en een bosrand die het terrein afschermt van de doorgaande weg. Centraal ligt een open ruimte, een soort dorpsplein. Langs dit plein liggen zeven U-vormige, éénlaagse woonzorggebouwen. Qua ontwerp verwijzen ze naar het tichelwerk: de steenfabriek en bijbehorende droogschuren die ooit op het terrein stonden. Met hun zadeldaken, colonnades en schoorstenen weerspiegelen de lage bouwdelen de historie van de omgeving. Door de U-vorm wordt elk woonzorggebouw een open hof in een al even open omgeving.
De gebouwen van De Hoven en Lentis hebben nagenoeg dezelfde opzet. In de vleugels bevinden zich tien zelfstandige woonstudio’s. De studio’s liggen aan een brede gang, met aan beide uiteinden daglicht en zicht naar buiten. Het verbindende deel omvat twee grote huiskamers, met uitzicht op de oever van het Damsterdiep of de bosrand. Ook vind je daar een overkapte buitenruimte.
Behalve voldoende parkeerruimte voor bezoekers, familie en zorgmedewerkers vind je op het terrein ook nog een gemeenschappelijk gebouw. Met daarin een multifunctionele ruimte, een tuinkamer, Technische Dienst Eemsdelta en kantoorruimte voor medewerkers. Woonzorg aan het Damsterdiep wordt aangesloten op De Felze, het expertisecentrum voor zorg en behandeling in de regio.
Aan het Damsterdiep ontstaat zo een plek waar mensen kunnen buurten, werken, ontspannen en leven. Een plek waar deskundige medewerkers, stagiaires en vrijwilligers graag werken. Hier worden verbindingen gelegd tussen de bewoners, hun familie, hun dierbaren en de bewoners van de omliggende wijken. In een omgeving waar zorg voor elkaar vanzelfsprekend is en waaraan iedereen graag een bijdrage wil leveren.