Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent

Lent

Duurzame gastvrijheid

Het ontwerpen van een hotel is voor ons eigenlijk een logische stap. Want net als bij ziekenhuizen en zorginstellingen draait alles om het welbevinden van de gasten. Daarnaast heb je ook hier te maken met complexe logistiek en facilitaire processen. In nauwe samenwerking met de familie Van der Valk creëerden we een markant, zeer duurzaam hotel. Op een geweldige plek tussen Arnhem en Nijmegen, bij de splitsing richting de Waalbrug en de Oversteek.

Zicht op de binnenstad van Nijmegen

Complexiteit ontrafelen

Al vanaf het prille begin waren we bij het project betrokken. Dankzij onze contacten en kennis van bestemmingsplannen konden we gericht helpen zoeken naar de beste locatie. Toen die was gevonden, konden we met de familie rond de tafel. Hun enorme ervaring en vakkennis verschafte ons inzicht in het complexe bedrijf dat een hotel is. Er moest nagedacht worden over de logistiek rondom de keuken, het restaurant, de kamers en de vergaderruimtes en conferentiezalen. Vervolgens hebben wij die complexiteit ontrafeld, helder gemaakt, ruimtelijk. In een ontwerp dat recht doet aan ieders behoeften, zowel van de gasten als van alle medewerkers.

Duurzaamheid voorop

Van meet af aan was duurzaamheid een heel belangrijk uitgangspunt. Het hotel kreeg uiteindelijk het BREEAM-NL Excellent certificaat, de op één na hoogste graad van duurzaamheid, gebaseerd op criteria als gezondheid, energieverbruik, transport, waterverbruik, materialen, afval en landgebruik. Daarmee is het een van de duurzaamste hotels van Nederland. Zo is de donkere steen in de gevel van het hotel geproduceerd in Bemmel, een paar kilometer verderop. En de rivierklei voor de bakstenen komt echt van om de hoek, uit Lent zelf!

Poort naar Nijmegen

Het hotel heeft twee hoofdvolumes. De toren met kamers en wellness-centrum en een lager gedeelte met parkeergarage, entree, foyer, restaurant en zalencentrum. Het dak van het lage deel functioneert als opgetild maaiveld en biedt prachtig uitzicht op Nijmegen. De gevelstructuur is het verbindende element tussen de verschillende bouwdelen. De structuur opent zich aan het plein en betrekt de entree en foyer zo bij het terras. Het hotel voegt zich in de omgeving, speelt met transparantie en reflectie en vormt binnen een groter stedenbouwkundig geheel een poort naar Nijmegen.

“De familie Van der Valk weet echt alles van het hotelvak, van gastvrijheid. Wij mochten onze expertise daaraan koppelen. Het werd een mooie, intense en vooral persoonlijke samenwerking; het was alsof we bezig waren een woonhuis voor iemand te ontwerpen.”

Tom Vlemingh
associate partner/architect

“De familie Van der Valk weet echt alles van het hotelvak, van gastvrijheid. Wij mochten onze expertise daaraan koppelen. Het werd een mooie, intense en vooral persoonlijke samenwerking; het was alsof we bezig waren een woonhuis voor iemand te ontwerpen.”

Projectdata

Locatie
Lent
Programma
Hotelkamers, restaurant, bar, wellness- en fitnessruimte, congres- en vergaderfaciliteiten met parkeergarage
Omvang
17.456 m² BVO
Periode
2011 – 2016
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
West End Vastgoed BV
Gebruiker
West End Vastgoed BV
Team
Koen Arts, Tom Vlemingh, Tim Loeters, René Geerling, Joost de Jong
In samenwerking met
ABT, Peutz, Linthorst Installatietechniek
Duurzaam­heids­label
BREEAM-NL Excellent
Award
Nijmegen Green Capital Award 2018
Fotografie
Leon Abraas / Peter Baas