In 2016 opende het Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent. Een samenwerking die zo goed beviel, dat wij uiteindelijk ook het nieuwe Van der Valk Hotel bij Delft mochten ontwerpen. Het hotel staat op een perfecte zichtlocatie aan de A4, daar waar de hoogbouw van Rijswijk eindigt en het polderlandschap van Midden-Delfland begint.
Op deze plek, als het ware de poort naar het groene Midden-Delfland, biedt het hotel uitzicht richting Den Haag en Delft en ook over het polderland, met Rotterdam aan de horizon. Het lijnenspel van land en water dat de polder kenmerkt weerspiegelt zich subtiel in het gebouw – een stapeling van materialen, met scherpe contrasten tussen materialen en kleuren. Aards, donker baksteen wordt in de gevel gecombineerd met metalen elementen, die net als het water het zonlicht weerkaatsen.
De enorme vak- en mensenkennis van de opdrachtgever konden wij samenbrengen met onze eigen expertise en ervaring. Net als bij een hotel draait het ook bij het ontwerpen van zorgomgevingen om complexe logistieke en facilitaire processen, die nergens het welbevinden van de gasten in de weg mogen staan.
Het hotel heeft twee hoofdvolumes. Een toren van acht verdiepingen met 142 kamers op een twee verdiepingen tellend plintgebouw waarin de entree, foyer, keuken, restaurant, congres- en vergaderruimtes en de expeditie zijn gesitueerd. Op de eerste twee verdiepingen vinden de gasten riante terrassen, zonnig gelegen op het zuidwesten. Een nabijgelegen waterzuivering wordt aan het oog onttrokken door de driezijdige oriëntatie van het hotel. In de richting van de waterzuivering vind je vrijwel geen ramen.
Het Van der Valk Hotel Delft A4 doet recht aan ieders behoeften, zowel van de gasten als van alle medewerkers. Een mooi aspect is bovendien dat de gemeente Midden-Delfland erg blij is met het nieuwe hotel. Het wordt gezien als een waardevolle toevoeging aan het gastvrije, groene karakter van het gebied. In de toekomst kan er ook nog samenwerking ontstaan tussen het hotel en lokale agrarische ondernemers, wat een verrijking kan betekenen voor de keuken van het hotel.
Van der Valk wil de ecologische footprint minimaliseren. Het gebouw is volledig elektrisch en gasloos uitgevoerd. Maximale duurzaamheid is ook het uitgangspunt van de Cittaslow beweging: Van der Valk werkt samen met lokale agrarische ondernemers en er allerlei streekproducten zullen terugkomen op de menukaart van het restaurant.