Park Saalmerink

Haaksbergen

Verbinding in een
nieuw perspectief

Voor zorgverlener Livio schetsten wij een nieuw perspectief voor Het Saalmerink. Een woonzorgcomplex aan de zuidoost kant van Haaksbergen, gelegen tussen de dorpsrand en het omliggende weidelandschap, vlakbij de oude Twenteroute. De bestaande gebouwen voldoen gedeeltelijk, maar zijn niet geschikt voor de zwaardere Wlz-zorg en ook niet berekend op de onmiskenbare trend: hoogwaardige zorg bieden met minder zorgpersoneel.

Veel kansen

Bovendien is het huidige geheel, als je kijkt naar de beschikbare ruimte en de mogelijkheden, niet echt verbonden met de omgeving. Er is in ruimtelijke zin geen ‘bloedsomloop’. Terwijl het terrein uitstekende kansen biedt voor verbinding met zowel de naastliggende woonwijken als het groene landschap. Zorg hoort in de wereld, niet erbuiten.

Toegankelijk en inclusief

We kozen na goed overleg met de opdrachtgever niet voor renovatie, maar voor vervangende nieuwbouw. Met als belangrijkste vragen: hoe kunnen we Het Saalmerink toegankelijk en inclusief maken? Het door een woonwijk en een verkeersweg ingesloten terrein weer openen richting dorp en landschap? Hoe creëren we een zorgomgeving waar verbinding en ontmoeting als vanzelf plaatsvinden?

Altijd verbonden

In een parkachtige omgeving zien wij drie losse volumes: een gebouw met drie vleugels voor de Wlz-zorg, een woonzorggebouw en een volume met koop- en huurappartementen. Auto’s parkeren aan de rand van het perceel, de gebouwen worden verbonden door groen, wandelpaden en fietspaden. Waar je ook staat of zit, altijd heb je een doorkijkje, zicht op groen, visuele verbinding met de ruimte om je heen. Elk gebouw heeft een eigen identiteit, maar samen vormen ze toch een geheel. Aan de kant van het dorp wordt het terrein op meerdere plekken verbonden met Haaksbergen. Aan de andere kant loopt de oude Twenteroute, vind je veel groen en water, en geniet je van weids uitzicht.

Drie armen in het park

Het drie-armige gebouw voor de Wlz-zorg weerspiegelt de geschiedenis van de plek. De gevel is uitgevoerd in duurzaam hout. Geometrische vormen refereren aan de heldere opzet van eeuwenoude boerderijen. Driehoekige dakvormen, rechthoekige basementen en ronde vuurplaatsen komen terug in de kopgevels, vides, kozijnvormen en geveldetails.

Openheid in beweging

Het Wlz-gebouw heeft een open kern: een vide met veel daglicht en trappen, waar ook de entree op uitkomt. Kijk je een vleugel in, dan zie je daglicht aan het einde van de gang. Op de begane grond wonen de somatische cliënten en vind je een grand café, kantoren en kleedruimtes voor de zorgmedewerkers. Op verdieping 1 en 2 bevinden zich, in elke vleugel, de tweekamerappartementen van de overige bewoners met zicht op het park. Bewoners worden gestimuleerd om rond te lopen, anderen te ontmoeten, op zoek te gaan naar de reuring in de huiskamers. Dat alles in een interieur dat zich kenmerkt door duurzame materialen zoals hout, een zachte vormgeving en natuurlijk kleurgebruik.

“Een ontwerp dat maximaal gebruikmaakt van de mooie omgeving, dat bewoners echt verbindt met anderen, met het dorp, met de wereld.”

Tom Vlemingh
partner/architect

“Een ontwerp dat maximaal gebruikmaakt van de mooie omgeving, dat bewoners echt verbindt met anderen, met het dorp, met de wereld.”

Projectdata

Locatie
Haaksbergen
Programma
Nieuwbouw 80 Wlz plekken; 40-45 appartementen met thuiszorg; 40 reguliere appartementen
Omvang
1,8 hectare / 12.750 m² BVO
Periode
2022 – 2024
Status
DO afgerond
Opdrachtgever
Livio
Gebruiker
Livio
Team
Tom Vlemingh, Wilma Hiemstra, Joris Alofs
In samenwerking met
Poelmans Reesink, BINX Smartility, Schreuders, Peutz, Willems