Kritisch Blok Ziekenhuis Oost-Limburg

Genk, België

Compact, licht en
optimaal verbonden

Ziekenhuis Oost-Limburg, in België, gaf ons de opdracht voor een nieuw gebouw voor haar acute zorg. Passend binnen het masterplan en  alle acute, complexe zorg bij elkaar brengend: de spoedeisende hulp met medische beeldvorming, HAP, OK’s, IC’s, ambulancepost en laboratorium. De allerhoogste zorgkwaliteit en maximale efficiency ontmoeten elkaar, in de groene omgeving van de campus in Genk.

Scherp krijgen

Hoe realiseer je een compact gebouw met korte verbindingen? Hoe houd je stromen zoveel mogelijk gescheiden? En hoe zorg je voor veel daglicht en zo veel mogelijk uitzicht? En dit alles binnen de kaders van het masterplan.

In nauw overleg met het ziekenhuis kregen we het Programma van Eisen in relatief korte tijd helemaal scherp. En hebben we dit vertaald in passende ruimtelijke oplossingen die antwoord geven op bovenstaande vragen.

Centrale patio, wisselende contouren

Het Kritisch Blok komt aan de nieuwe centrale as die over de campus loopt. Het vierkante en compacte gebouw heeft zes bouwlagen, in een bouwvolume dat op de verdiepingen verschillende contouren heeft. Deze uitsneden, in combinatie met de grote centrale patio, zorgen dat je overal in het gebouw voldoende daglicht hebt. Maar ook een prettig uitzicht op de mooie groene bosomgeving.

Gescheiden stromen

Een gebouw met dit soort complexe, acute functies kent veel verkeersstromen, die elkaar nergens mogen hinderen. Binnen het ontwerp is het aantal plekken waar bezoekers, personeel, patiënten en goederen elkaar kruisen tot een minimum beperkt. Dat is mede te danken aan de routing van en naar de gescheiden liften, die dichtbij de centrale as liggen.n het gebouw zit verder alles ter ondersteuning van de primaire zorg, zoals de kleedkamers en het lab, verdeeld over de kelder en de vierde verdieping en via de directe liften altijd dichtbij.

Maximale ruimte voor SEH

De begane grond is de enige bouwlaag die het totale bouwoppervlak beslaat. Hier is maximale ruimte nodig voor spoedeisende hulp, inclusief alle bijhorende functies als ambulancehal en traumakamers. Hier heb je naast de hoofdentree voor spoed, een aparte ingang voor ambulances en eentje voor de huisartsenpost, die dicht bij de SEH ligt.

Integratie OK’s

De tien nieuwe OK’s van het Kritisch Blok liggen op de eerste verdieping, net als in de twee andere gebouwen, waar de OK’s behouden blijven. Loopbruggen tussen de gebouwen zorgen voor gelijkvloerse verbinding. De toekomstige CSA komt centraal te liggen ten opzichte van alle OK’s, zodat de logistieke verbinding voor vuil en schoon instrumentarium kort is. De patio biedt de mogelijkheid om het complex later uit te breiden met nog eens vier OK’s.

Flexibiliteit, ruimte en privacy

De nieuwe IC-afdeling met 36 bedden beslaat  de hele derde verdieping. In totaal gaat het om drie identieke IC-units, elk met twaalf éénpersoonskamers, waarvan er steeds vier gesluisd zijn. Bij een pandemie is cohortering snel te realiseren, mede door het slim inpassen van de verpleegpost en annexen op de units. Daarnaast is er volop ruimte voor het personeel om in alle rust te werken, elkaar te ontmoeten en te ontspannen. Ook zijn er prettige wachtruimtes met privacy voor familie en naasten, die rust en ruimte nodig hebben, zeker als ze droevig nieuws krijgen van de artsen.

“In zeer goede samenwerking hebben we het Programma van Eisen scherp gekregen en alles perfect in elkaar gepast, met een compact, goed werkend maar bovenal prettig gebouw als resultaat.”

Wendy van Rosmalen
partner/projectmanager

“In zeer goede samenwerking hebben we het Programma van Eisen scherp gekregen en alles perfect in elkaar gepast, met een compact, goed werkend maar bovenal prettig gebouw als resultaat.”

Projectdata

Locatie
Genk, België
Programma
Nieuwbouw met o.a. OK-complex, IC-afdeling, SEH, HAP, laboratorium, piketkamers en mortuarium
Omvang
24.500 m² BVO
Periode
2023 – 2027
Status
Ontwerpfase
Opdrachtgever
Ziekenhuis Oost-Limburg
Gebruiker
Ziekenhuis Oost-Limburg
Team
Jörn-Ole Stellmann, Wendy van Rosmalen, Reni Bouwhuis, Anne Mare Hulshof, Ali Mousevi, Marco Eickholt, Sybe de Jong
In samenwerking met
LOW, Ingenium, eld