Fountain Fuel zero-emission energiestation

Amersfoort

Het eerste tankstation
van de toekomst

Willen we een leefbare toekomst voor ons en onze planeet, dan moeten we vol gas vooruit met de transitie naar hernieuwbare, schone energie en ‘zero’ CO2-emissie. Waterstof is in alle opzichten veelbelovend, want rijden op waterstofgas (H2) is duurzaam en schoon. Zeker wanneer het in de toekomst, net als stroom, op grote schaal kan worden geproduceerd met wind- en zonne-energie. Fountain Fuel neemt het voortouw, met zero-emission energiestations voor waterstof tanken en elektrisch laden.

Het begin is er

Fountain Fuel bouwt aan een netwerk van zero-emission energiestations en vroeg ons het prototype van hun station te ontwerpen. En wij hebben hen geholpen om zich innovatief en onderscheidend te presenteren, door een duidelijke, stijlvolle identiteit te creëren. En dat doe je natuurlijk niet door het zoveelste conventionele en saaie tankstation te ontwerpen. Wij zijn een stuk verder gegaan dan het ‘standaard’ architectenbureau.

Duurzaam, sterk en licht

De elegante luifel van het station is volledig geconstrueerd uit hout, ook de draagstructuur. Hout is niet alleen als materiaal duurzaam, het is ook relatief licht en in prefab-delen efficiënt transporteerbaar. In het midden van het dak, dat is voorzien van zonnepanelen, zorgt een opening dat licht naar binnenvalt en lucht kan circuleren. Amersfoort krijgt de primeur met dit zero-e energiestation. Het komt te staan op industrieterrein De Wyken, met dank aan de vooruitstrevende gemeente en een enthousiaste ondernemersvereniging. Rondom het station verschijnen straks ook flexwerkplekken en alle vormen van gemak. Zoals bijvoorbeeld gezond eten, een winkel en een stomerijservice. De voorbereidingen voor meer locaties zijn in volle gang. Volgende station: Rotterdam!

“Waterstoftechnologie is één van de sleutels naar een duurzame wereld. Wij laten zien dat functionaliteit, schoonheid en duurzaamheid ook kunnen samengaan in het ontwerp van een tank- en laadstation.”

Jarno Nillesen
partner / architect

“Waterstoftechnologie is één van de sleutels naar een duurzame wereld. Wij laten zien dat functionaliteit, schoonheid en duurzaamheid ook kunnen samengaan in het ontwerp van een tank- en laadstation.”

Projectdata

Locatie
Amersfoort
Programma
Waterstoftankstation
Omvang
2.000 m²
Periode
2019 – 2021
Status
Ontwerpfase
Opdrachtgever
Fountain Fuel
Team
Jarno Nillesen, Ulas Temel, Ruud Hilderink, Simon Wijrdeman, Joris Alofs
In samenwerking met
Ekinetix, VolkerWessels