Ambulancepost Amsterdam UMC

Amsterdam, locatie AMC

Noodhulp krijgt
een nieuw gezicht

Na de ambulancepost voor Tergooi in Hilversum verwierven wij eenzelfde opdracht voor het Amsterdam UMC, locatie AMC. Het ziekenhuis heeft een gebouw gerealiseerd dat onderdak biedt aan maar liefst 20 ambulances van Ambulance Amsterdam. Een gebouw dat tegelijkertijd een comfortabele werkplek biedt aan professionele hulpverleners die 365 dagen per jaar, 24 uur per dag klaar staan om cruciale hulp te verlenen.

Mooie kans

De ambulancepost staat aan de zuidwestkant van het ziekenhuis, gelegen aan de hoofdontsluiting van het ziekenhuis, de Meijbergdreef. De locatie oogde een beetje rommelig en ongestructureerd. Mede door de aanwezigheid van de grote, amorfe energiecentrale waar de ambulancepost nu vrijwel tegenaan staat. Hierdoor ontstond een mooie kans om het gebouw méér te laten zijn dan een uiterst efficiënte ambulancepost: het vormt een nieuw front vóór de centrale en verrijkt de Meijbergdreef met een nieuw aangezicht.

Eén ononderbroken ruimte

De langwerpige ambulancepost met twee bouwlagen is door een smalle strook gescheiden van de energiecentrale. Deze strook fungeert als servicestrook voor onderhoud aan de energiecentrale en de bevoorrading van  de ambulancepost. De begane grond biedt in één, ononderbroken ruimte plek voor 20 ambulances, inclusief een wasplaats. Daarnaast vind je op de begane grond de facilitaire ruimtes, een fietsenstalling en natuurlijk de trappen naar de bovenverdieping.

Primaire proces leidend

Het gebouw is een uiterst professionele werkomgeving waar het primaire proces – noodhulp verlenen – op geen enkele manier wordt gehinderd door personeelsbewegingen en logistieke stromen. Alle stromen zijn uit elkaar gehaald. Het ambulancepersoneel komt via de hoofdentree binnen, kleedt zich boven meteen om in de riante lockerrooms en gaat via de centrale trap weer naar beneden om hun voertuig te prepareren. Zodat ze bij een noodgeval direct kunnen uitrijden. Het kantoorpersoneel gaat bij aankomst ook meteen naar boven, waar de ondersteunende werkplekken zijn.

Ontspanning verzekerd

Ambulancepersoneel doet veeleisend werk en maakt heftige taferelen mee. Daarom biedt het gebouw op de bovenverdieping volop ruimte om elkaar te ontmoeten, te ontspannen en bij te komen. In een prettige, gezamenlijke woonkamer of, wanneer ze de behoefte hebben om even alleen te zijn, in aparte zitjes. In de ruime keuken kunnen medewerkers hun ontbijt, lunch of avondmaaltijd klaarmaken. Erg prettig is de buitenruimte, waar men kan genieten van de buitenlucht met zicht op het groen van de bomen.

Robuuste duurzaamheid

De hoge, stevige plint van de naastliggende energiecentrale is doorgetrokken naar het ambulancegebouw, dat zo een robuuste uitstraling heeft gekregen. De gevel is naar boven toe bekleed met metalen panelen die door verschillende profielen subtiel ritme geven aan de gevel. Er loopt een dubbele horizontale lamel langs de zuidwest georiënteerde voorzijde, die opwarming in de zomer tegen gaat en zo de koellast vermindert. De gereconstrueerde bomenrij langs de Meijbergdreef zorgt straks voor natuurlijke extra zonwering en verhoogt de natuurwaarde van het terrein. Door het dak ook nog eens te voorzien van zonnepanelen krijgt het gebouw een BENG-energielabel. Bovendien is gebruik gemaakt van demontabele constructiematerialen, wat de duurzaamheid verder vergroot.

“Het glasheldere gebouw biedt professionals alle ruimte om hun belangrijke werk te doen en verrijkt het ziekenhuisterrein met een nieuw aangezicht.”

Tom Vlemingh
partner/architect

“Het glasheldere gebouw biedt professionals alle ruimte om hun belangrijke werk te doen en verrijkt het ziekenhuisterrein met een nieuw aangezicht.”

Projectdata

Locatie
Amsterdam, locatie AMC
Programma
Ambulancepost
Omvang
1.390 m² BVO
Periode
2020 – 2023
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Amsterdam UMC
Gebruiker
Ambulance Amsterdam
Team
Tom Vlemingh, Wilma Hiemstra, Jasper Pennings, Joost van Weerd, Joris Alofs
In samenwerking met
Galjema, ZRi, Archimedes, BBC Bouwmanagement, Res & Smit