Aafje Meerweide

Rotterdam

Zorg met maximaal
behoud van menselijkheid

Als je zorg nodig hebt, moet je anderen toelaten in je leven. En dat heeft impact op elk mens. Aafje Meerweide wil wonen-met-zorg creëren waarbij die impact minimaal is, zodat mensen hun leven zo autonoom mogelijk kunnen voortzetten. Kortom: niet vanuit beperkingen denken, maar vanuit wat er nog kan.

Huidige situatie

Nieuwe situatie

Een nieuw ‘rondje’ in de wijk

Verbinding van de verschillende gebouwdelen

Ik-wij-wijk

Wij werden uit drie architectenbureaus gekozen voor het ontwerp van een nieuw gebouw, naast een bestaand gebouw waarvan de begane grond binnen het plan wordt gerenoveerd. Ons uitgangspunt was ‘ik-wij-wijk’, een drie-eenheid die volgens ons de essentie is van wonen met zorg. De ‘ik’ is de zorgbehoevende mens met eigen waarden, wensen en behoeften. ‘Wij’ is de geborgen, beschermde woonomgeving waar je verbinding met anderen vindt. En ‘wijk’ is de verbinding tussen stad en mens, binnen een sociale en landschappelijke context.

Van plattegrond naar eisen

Eerst zijn we intensief gaan praten en schetsen met de verschillende gebruikers van Aafje. Door elkaar kritische te bevragen werd de plattegrond uiteindelijk omgezet in een Programma van Eisen, in plaats van andersom. Zo ontstond er een functionele, uitnodigende plattegrond waarbij de visie van de opdrachtgever, belangen van de gebruiker en de architectuur mooi op elkaar aansluiten.

Het hart verbindt

Twee nieuwe bouwvolumes vormen samen met het bestaande gebouw een nieuw ‘ensemble’. De belangrijkste keuze was om het restaurant tot het hart van het ensemble te maken en te koppelen aan de entree. Je voelt als je binnenkomt meteen sfeer, gezelligheid, contact. Het restaurantgedeelte verbindt bovendien het bestaande met het nieuwe bouwdeel, waarbij twee omsloten buitenruimtes ontstaan: een plein en een tuin. Het plein ligt aan de straatkant. Hier komen bewoners, professionals en de wijk met elkaar samen en vind je openbare functies zoals een ouderen-hub, dagvoorziening en huisartsen. In de groene tuin aan de achterzijde vinden bewoners rust en privacy. Aan de tuin grenzen ook een kapsalon, pedicure, stilteruimte en behandelruimtes.

Geborgen woongroepen

De zelfstandige bewonersappartementen vormen samen beschermde woongroepen van telkens negen appartementen. Elke woongroep heeft een gemeenschappelijke woonkamer gekoppeld aan een buitenruimte. Een centrale as met zicht naar buiten zorgt voor oriëntatie en rust. Het open middengebied geeft extra belevingsruimte en nodigt uit tot bewegen, rondlopen, ontdekken. Bewoners hebben een nisje bij hun eigen voordeur, dat ze zelf kunnen inrichten om hun appartement vertrouwd en herkenbaar te maken. Aafje Meerweide: hoe je alleen met de grootst mogelijke zorg wonen-met-zorg kunt creëren, waar de waardigheid van de bewoners écht vooropstaat.

“Het toelaten van anderen in je persoonlijke leven, omdat je zorg nodig hebt, heeft veel impact. Aafje en het nieuwe gebouw bieden waardige woonzorg, een liefdevolle, helpende hand ”

Maarten de Werk
architect

“Het toelaten van anderen in je persoonlijke leven, omdat je zorg nodig hebt, heeft veel impact. Aafje en het nieuwe gebouw bieden waardige woonzorg, een liefdevolle, helpende hand ”

Projectdata

Locatie
Rotterdam
Programma
162 zorgappartementen met ondersteunende ruimte en wijkvoorzieningen
Omvang
16.000 m² BVO
Periode
2020 – 2023
Status
Ontwerpfase
Opdrachtgever
Aafje
Gebruiker
Aafje
Team
Jarno Nillesen, Maarten de Werk, Joris Alofs
In samenwerking met
Propos consultancy, Lievens, Innax