Wij zijn geen onbekenden op de campus Gasthuisberg, waar het Universitair Ziekenhuis Leuven is gevestigd. In lijn met het masterplan ontwierpen wij eerder al de onderzoeksgebouwen O&N5 en O&N6 voor de KU Leuven. Onze opdracht voor UZ Leuven: de nieuwbouw voor Kritieke Diensten, waarin zich onder meer de IC-afdelingen en een aantal OK’s bevinden. Het werd een lastige puzzel, die we uiteindelijk naar ieders tevredenheid hebben opgelost.
UZ Leuven wil de IC-afdelingen moderniseren. Er zullen 72 nieuwe IC-bedden komen die de huidige capaciteit vergroten en gedeeltelijk vervangen. Daarnaast moet er ruimte komen voor zes nieuwe OK’s. Maar ruimte was in dit geval ook meteen het grote knelpunt. De totale bruikbare oppervlakte, ingesloten door andere gebouwen en grenzend aan de ringweg, is beperkt. Horizontaal is er nauwelijks uitbreiding mogelijk. Daar komt nog eens bij dat het ziekenhuis het bestaande OK-complex graag wil handhaven, een ouder gebouw dat niet uitgebreid kan worden door de hoogte in te gaan. En toch gingen we de hoogte in. Zwevend.
Het nieuwe, in doorsnede asymmetrische gebouw is feitelijk een grote brug die zweeft boven het bestaande OK-complex, dat daardoor aan het zicht wordt onttrokken. Omdat het gebouw pal aan de ringweg staat voegt de façade zich vloeiend in de contourlijn van de naastliggende bebouwing en daarmee in het totale masterplan. Het telt negen bouwlagen, waarvan er zeven vanaf de rondweg zichtbaar zijn; twee lagen liggen vanwege het heuvelige terrein beneden het maaiveld.
De intensive care omvat in totaal drie verdiepingen (niveau 2, 3 en 4) opgebouwd uit units van elk twaalf kamers. Elke unit heeft een centraal gedeelte met onder meer de verpleegpost, medicatieopslag en mobiele apparatuur. Op de vijfde verdieping vind je twaalf IC-kamers, speciaal bedoeld voor mensen met brandwonden. Maar deze kunnen ook als algemene IC-kamers worden ingezet. De tweede verdieping huisvest naast een unit van 12 IC-kamers ook 12 post-CCU kamers. De stramienmaat volgt het stramien dat wordt gehanteerd in de andere gebouwen op de campus, dus ook hier gaan standaardisatie en flexibiliteit hand in hand.
Wat verzonken ten opzichte van het niveau van de ringweg liggen de vier nieuwe OK’s voor de dagbehandelingen. Ze zijn direct verbonden met het achterliggende dagziekenhuis. Op de verdieping daarboven, niveau 00, bevinden zich nog eens twee hybride OK’s die aansluiten op het bestaande OK-complex. UZ Leuven krijgt letterlijk en figuurlijk passende ruimte voor forse vernieuwing. De ziekenhuisdirectie noemt ons concept één ‘van academisch niveau’. Een mooi compliment, waarmee we zeer vereerd zijn.