Voor ons gaat duurzaamheid veel verder dan energie besparen en het gebruik van natuurlijke materialen. Wij geloven in ‘gezonde gebouwen’. Gezonde gebouwen reduceren niet alleen hun impact op het milieu, maar bieden hun gebruikers ook een gezonde leefomgeving. Duurzame ambitie moet gaan over het creëren van waarde op de langere termijn: waarde voor mens, milieu en natuur.
Een gezond gebouw vormt een vitale omgeving om in te verblijven. Tegelijkertijd is het een sterke schakel in het sociale weefsel en de fysieke omgeving. In elke fase, van grondstofwinning tot hergebruik, heeft een gezond gebouw geen enkele of een minimale impact op het milieu. Het is door z’n ontwerp berekend op toekomstige ontwikkelingen en behoudt z’n waarde tot in lengte van jaren.
Bij het ontwerpen van een gezond gebouw onderscheiden wij vijf bouwstenen, die we altijd in hun samenhang bekijken: sociale waarde, aanpasbaarheid, materiaalgebruik, ecologie en energie. Belangrijk om te bedenken is dat niet alles kan en niet alles kan tegelijkertijd. En bedenk ook: compact bouwen, met zo min mogelijk materiaalgebruik en vierkante meters, is altijd het meest duurzaam.
Wat zijn de belangrijkste keuzes die moeten worden gemaakt? Moet het gebouw maximaal adaptief zijn of heeft het energieverbruik prioriteit? De belangrijkste keuze heeft de grootste impact op het uiteindelijke ontwerp, alle volgende keuzes (zie illustratie) hebben steeds een wat kleinere impact. Stel dat uw gebouw bijvoorbeeld maximaal adaptief moet zijn, dan heeft dat invloed op de keuzes in materiaalgebruik en de efficiency van het ruimtegebruik.
Het ontwerpen van een gebouw dat zorgt draagt voor de gezondheid van haar gebruikers en het milieu: het is altijd een integraal proces. Wiegerinck biedt ruim 75 jaar ontwerp-ervaring in gezondheidszorg, wonen met zorg, onderwijs en onderzoek. Een schat aan kennis stelt ons in staat om – samen met opdrachtgevers en technische partners – een duurzame, gezonde omgeving te creëren.