Moviera biedt advies, hulp en veilig onderdak aan mensen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld. De integrale aanpak is erop gericht om de veiligheid in de betrokken gezinnen duurzaam te herstellen en herhaling van geweld te voorkomen. Moviera wil het aantal plaatsen voor (acute) opvang vergroten en koos, voor het eerst in haar bestaan, voor nieuwbouw. Wij mochten twee nieuwe gebouwen ontwerpen op twee zeer verschillende locaties in Utrecht en Arnhem.
Parkwijk in vogelvlucht
Het nieuwe pand in Utrecht wordt gebouwd in de wijk Leidsche Rijn, in een buurt waar behalve woningen ook winkels, kantoorruimtes en sportscholen te vinden zijn. Het gebouw past qua volume en uitvoering (de gevel is net als bij de omliggende gebouwen van baksteen) mooi in het stedenbouwkundige geheel. Voor de opdrachtgever was het erg belangrijk dat het vooral een veilige omgeving zou worden; de opgevangen kinderen moeten bijvoorbeeld onbezorgd buiten kunnen spelen. Bovendien moest het pand goed in verbinding staan met de buurt – openheid is het devies, de problematiek waarbij Moviera oplossingen wil bieden moet maatschappelijk niet worden weggestopt.
Impressie van een wooneenheid
Rondom het gebouw, dat bestaat uit twee volumes, is het terrein zoveel mogelijk opengehouden. Er is naast een besloten tuin voor de tijdelijke bewoners een tuin die toegankelijk is voor de buurt. Kom je door de entree binnen, dan sta je meteen in het hart van het gebouw. Je hebt direct uitzicht op de tuin en er is een familiekamer waar partners/families elkaar kunnen ontmoeten en weer tot elkaar kunnen komen. Op de begane grond ligt ook een grote gemeenschappelijke ruimte voor bijeenkomsten, lezingen en verjaardagsfeestjes. Deze ruimte vormt ook een veilige, maar niet voelbare buffer tussen bezoekers en de wooneenheden voor de cliënten.
Zicht op de entree
Afhankelijk van de instroom kunnen woon- en slaapkamers flexibel geschakeld worden. Zo kan Moviera comfortabele woonruimte bieden aan cliënten met en zonder kinderen. Een groot deel van de elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen op het dak. Alles is erop gericht om cliënten die te maken hebben gehad met huiselijk geweld zo goed mogelijk door een moeilijke tijd te helpen. Zodat ze na een korte periode weer gesterkt en met een nieuw perspectief verder kunnen.