Gastvrij IrisZorg

Gelderland, Overijssel en Flevoland

Een warme, veilige plek
voor kwetsbare mensen

Warmte, menselijkheid en verbinding zijn heel belangrijk zijn als je hulp zoekt vanwege een verslaving aan bijvoorbeeld alcohol, drugs, gokken of gamen. Maar instellingen voor verslavingszorg, die voor hun huisvesting vaak afhankelijk zijn van de gemeente, zijn doorgaans gevestigd op weinig aantrekkelijke locaties. Een beetje verborgen en ontoegankelijk, alsof het iets engs is. Met kleine ingrepen kunnen we hier al verandering in brengen. De buitenkant van elk gebouw wordt aangepakt en ‘ontrommeld’. Er komt een bank voor de deur, een prullenbak, fietsenrekken. De gevel wordt beter verlicht en je kunt naar binnen kijken, wat de openheid vergroot.

Menselijkheid voorop

Aan de andere kant zijn er de cliënten die door hun verslaving hun gevoel van eigenwaarde en eigen regie zijn kwijtgeraakt. IrisZorg, met 60 locaties in Gelderland, Overijssel en Flevoland, gaat uit van het principe dat we er allemaal toe doen. Ontmoeten, zingeving, gastvrijheid, betrokkenheid en eigen regie zijn de vijf kernwaarden van waaruit het concept Gastvrije IrisZorg is ontworpen. Daarom wil IrisZorg toe naar een andere uitstraling van haar vestigingen. Zowel van buiten als van binnen.

Samen vormgeven

We zijn begonnen met workshops, waarin een groep medewerk(st)ers van IrisZorg hun ideeën naar voren konden brengen over de werkprocessen, veiligheid en de gewenste bejegening van cliënten. Dat leidde tot het project Gastvrij IrisZorg, waarbij medewerkers van diverse afdelingen een ‘denktank interieur’ vormden en Wiegerinck expertise inbracht op het gebied van de helende omgeving (vanuit Evidence-Based Design), over eigen regie, privacy, positieve afleiding voor cliënten en de werkomgeving voor het personeel).

Van buiten naar binnen

Op een aantal locaties is IrisZorg inmiddels begonnen met de verandering. Eenmaal binnen heb je niet het gevoel van een instituut of instelling, zie je geen balie of gesloten deuren. Bij kom je een welkomstmeubel tegen waar een medewerk(st)er je begroet. Wellicht pruttelt er een soepje of krijg je thee ingeschonken. Een plek waar een eerste voorzichtige ontmoeting of gesprekje kan plaats vinden.

Als een huis

Ook de andere ruimtes voelen als een huis of een hostel, het interieur heeft een kwaliteit die past bij een professionele organsitatie als IrisZorg en die past bij hoe IrisZorg wil zijn voor haar medewerk(st)ers en cliënten.  In de huiskamer is er een diversiteit aan zitplekken. Je kunt apart zitten, als je dat fijn vindt, of aanschuiven bij lotgenoten aan een grotere tafel. De inrichting helpt je om rustig stapjes te zetten. Spelletjes, boeken, tijdschriften, potloden, papier  – wat je normaal in een huiskamer aantreft, vind je ook hier. Doe wat je wilt doen of wat je toch al graag deed. Voel je thuis, voel je gewaardeerd. Van de buitenruimte tot de eigen slaapkamer: de hele omgeving draagt bij aan herstel, een gevoel van eigenwaarde en het feit dat je een autonoom, waardevol mens bent.

Eigen regie, eigen meubilair

Niet alle elementen van het interieur zijn nieuw, er is ruimte in het ontwerp dat bijvoorbeeld een wandkastje uit de kringloopwinkel komt en met een frisse verflaag weer past in het concept. In de cliëntenslaapkamers is voldoende ruimte voor eigen spullen (of dingen die je met je begeleider zelf hebt uitgezocht) en een fauteuil voor bezoekers. En wat echt uniek is: een deel van de losse inrichting van de vestiging wordt door cliënten zelf gemaakt, in het kader van activiteitentherapie.

Het hele ontwerp is vertaald naar een soort ‘IKEA Catalogus’ met interieurelementen waaruit medewerkers van een IrisZorg-locatie zelfstandig kunnen kiezen en bestellen. Hierdoor kunnen locaties ook zelf kleine interieurprojecten in eigen hand realiseren terwijl het resultaat altijd past binnen het beoogde concept.

IrisZorg werkt vanuit een herstelondersteunende zorg en hier kan het interieur actief in bijdragen. Iedere cliënt is uniek en ook het ontwerp biedt ruimte voor eigenheid en identiteit.

“De liefde en toewijding van de zorgverleners richting hun cliënten voel je nu ook in de vormgeving van het interieur.”

Milee Herweijer
architect/interieurarchitect

“De liefde en toewijding van de zorgverleners richting hun cliënten voel je nu ook in de vormgeving van het interieur.”

Projectdata

Locatie
Gelderland, Overijssel en Flevoland
Programma
Interieurvisie IrisZorg
Periode
2020 – 2021
Status
Interieurvisie afgerond, eerste deelprojecten uitgevoerd of in uitvoering
Opdrachtgever
IrisZorg
Team
Milee Herweijer, Stephanie Klein Holkenborg, Laura Evers
Fotografie
Hanne van der Woude