DeBreedonk is verouderd en sluit niet meer aan op de visie van Surplus en de toenemende zorgzwaarte van haar bewoners. Het is nu een traditioneel verpleeghuis en wordt een sociaal knooppunt in de wijk voor mensen met en zonder intensieve zorgvraag.
Met een investering voor aanpassingen zowel binnen als buiten wordt deBreedonk ingrijpend vernieuwd Een traditioneel verpleeghuis verandert in een plek waar oudere, veelal bewoners met dementie zo veel mogelijk zichzelf kunnen zijn. Ze genieten meer vrijheid, meer kwaliteit van leven en hebben meer groen om zich heen. Terwijl het zorgpersoneel efficiënter kan werken en samen meer tijd heeft voor de bewoners.
Er moet behoorlijk wat veranderen om de door Surplus gewenste zorg goed vorm te kunnen geven. Belangrijkste verandering: we stappen af van de gebruikelijke indeling in verpleeghuizen, waarbij per verdieping bewonersappartementen worden gecombineerd met gemeenschappelijke huiskamers. Bij de Breedonk verhuist alle activiteit en levendigheid naar de begane grond. De verdiepingen zijn er om te slapen in je eigen (opgeknapte) appartement. Bewoners worden wakker, staan op in hun eigen tempo en ontbijten in de ontbijtkamer. Vervolgens gaan ze in groepjes met een begeleider naar beneden, waar ze kunnen doen waar ze op dat moment zin in hebben. Waar je reuring of juist rust vindt, maar altijd verbinding. Met anderen, met het leven.
Dankzij een uitbreiding ontstaat er op de begane grond de nodige extra ruimte. Meer ruimte voor bewoners om te wandelen, te zitten, een dutje te doen. Of juist gezelschap en activiteit opzoeken, in de muziekkamer, de bibliotheek en de knutselkamer. Bovendien is er een nieuwe brasserie met een, naar goed Brabants gebruik, open keuken met een spilfunctie: bewoners, familie en buurtbewoners zijn hier de hele dag welkom voor een praatje, gezelligheid en natuurlijk om iets te eten of te drinken. De gevel met veel glas verschuift door de uitbreiding naar buiten, wat de openheid en verbinding met de buurt versterkt.
Aan de achterzijde van het gebouw kunnen bewoners en personeel, via een uitgebouwde entree met natuurlijke houten gevel, lekker naar buiten. Het groen van het vlakbij gelegen bos halen we hier als het ware naar binnen toe. Waar vroeger geparkeerde auto’s vrijwel alle ruimte in beslag namen, vind je nu een mooie tuin met looproutes, bankjes en beplanting waarmee je de seizoenen kan ervaren. Je kunt hier heerlijk vertoeven, beschut tegen wind en felle zon. Uiteraard zorgt de tuin ook voor een prettiger uitzicht vanuit de appartementen. Later kan de tuin zelfs een groene ruimte worden voor de hele buurt, met speeltoestellen voor kinderen en een plukperk. Zo is er, net als met de brasserie, nog meer verbinding met de wereld.
Voor het personeel zijn veel minder kantoorplekken nodig, omdat ze meer tijd doorbrengen met de bewoners. De zorgprofessionals werken niet langer op een groep bewoners, maar houden samen overzicht op wat er in de diverse ruimtes gebeurt. Zo kunnen zij nog beter zicht krijgen op de behoeften van een bewoner. Daarnaast maakt het hun zorgende werk afwisselender en prettiger, en dat geeft meer voldoening. Op de begane grond hebben ze nog wel een aantal flexplekken om hun verslaglegging en rapportages te doen. Elke verdieping heeft een centrale gelegen facilitair steunpunt, met karren en zorgbenodigdheden.
DeBreedonk nieuwe stijl: een omgeving waar bewoners de laatste fase van hun leven tevreden doorbrengen, in een fijne, liefdevolle en verbindende omgeving. Zo ontstaat er meer kwaliteit van bestaan.