De Bijnkershoek

Utrecht

Licht, rust
en ruimte

Woonzorgcentrum De Bijnkershoek, gelegen in het Utrechtse Transwijk, was in 2018 dringend toe aan een serieuze opknapbeurt. Het gebouw uit de jaren ’60 oogde onrustig en vervuild, binnen was het veelal donker en de kamers van de bewoners waren piepklein. Het ontbrak bovendien aan zaken als dubbel glas en er was veel achterstallig onderhoud. Een grondige renovatie bracht licht, rust, ruimte en veel meer woonplezier voor de bewoners.

Licht in de hoofdstraat

Woonzorgcentrum De Bijnkershoek was door een laag, relatief breed bouwdeel verbonden met de naastgelegen serviceflat met zorgappartementen. Dit verbindingsdeel nam op de begane grond van het woonzorgcentrum veel licht weg. Precies daar waar de hoofdroute met winkeltjes en voorzieningen ligt, waarlangs de bewoners ook dagelijks naar het Grand Café lopen. Door het verbindingsdeel te vernieuwen en te versmallen kwam er op de begane grond ruimte voor grote glaspuien. Dat bracht veel licht in de ‘hoofdstraat’ van het woonzorgcentrum, waar markten en andere activiteiten worden georganiseerd. En omgekeerd gaf al dat glas een fijn uitzicht op het groene park tussen de twee gebouwen.

Dubbele woonruimte

De woonstudio’s hadden weliswaar een balkonnetje, maar waren erg klein en niet meer van deze tijd. Uit telkens twee studio’s werd een dubbel zo groot appartement gemaakt, met woonkamer, slaapkamer en keuken. In elk appartement werd de borstwering verwijderd en kwam er dubbel glas van het plafond tot aan de vloer. Daardoor kunnen bewoners ook zittend makkelijk naar buiten kijken en zien wat er beneden gebeurt. En de puien hadden nog een andere belangrijke functie: ze brachten visueel rust en samenhang in de voorheen onrustige gevel.

Een ‘eigen’ adres

Op elke verdieping is het schone metselwerk, typisch voor de jaren ’70, bewaard gebleven. Het geeft elke gang met appartementen een straatachtige aanblik, waardoor de voordeur van je appartement voelt als een eigen adres. Op elke verdieping kunnen de bewoners samenkomen in een gezellige, gezamenlijke woonkamer. En zijn er kleine pleintjes, waar je rustig kunt zitten als je minder behoefte hebt aan gezelschap.

“Er waren bewoners die bij het betreden van hun nieuwe appartement in huilen uitbarstten. Prachtig dat je mensen zó blij kunt maken.”

Bert Muijres
architect

“Er waren bewoners die bij het betreden van hun nieuwe appartement in huilen uitbarstten. Prachtig dat je mensen zó blij kunt maken.”

Projectdata

Locatie
Utrecht
Programma
Renovatie woonzorgcentrum (omvorming 200 studio’s naar 94 zorgappartementen) en 80 serviceappartementen
Omvang
20.000 m² BVO
Periode
2016 – 2021
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
AxionContinu
Gebruiker
AxionContinu
Team
Bert Muijres, Frank Pörtzgen, Inge Geurts, Martijn Akkerman, Rogier Penning, Hratc Hovanisian, Joris Alofs
In samenwerking met
Burobas, WSP, Sweegers en de Bruijn
Fotografie
William Moore