Herontwikkeling MST-terrein

Enschede

Sociale duurzaamheid
in een unieke vorm

Voor de hoofdlocatie van het Medisch Spectrum Twente (MST), in Enschede, ontwikkelden wij een uniek plan. Het brengt diverse soorten bewoners en zorgprofessionals samen en zorgt voor verbinding en sociale duurzaamheid in het hart van Enschede. Deze nieuwe, groene woon-werkomgeving is een verrijking voor dit topklinische ziekenhuis én voor de stad.

Nieuwbouw zorgresidenties

Binnentuin

Renovatie voormalige beddentorens

Drie componenten

In onze visie onderscheiden wij drie componenten: renovatie, nieuwbouw en een grote binnentuin. De voormalige beddentorens van het ziekenhuis worden compleet gerenoveerd en getransformeerd tot zorgappartementen, studentenwoningen en short-stay voorzieningen. Aan de Haaksbergerstraat, de zuidelijke ontsluitingsweg van de stad, verschijnen zorgresidenties ontworpen door Powerhouse Company. Deze gebouwen passen prachtig in de stedenbouwkundige visie van Enschede. Tussen de gerenoveerde torens en de nieuwbouw creëren we, door het ‘optillen’ van het maaiveld, een weelderige binnentuin bovenop de onderliggende parkeergarage.

Groene wereld

De binnentuin noemen we het IJzeren Hart. Afgeleid van ‘IJzerhart’, de bijnaam van de lang bloeiende Verbena die hier zal worden aangeplant. Een ijzersterke plant die vele soorten bijen, hommels en vlinders aantrekt. Via deze grote tuin bereik je de hoofdentree, in de middelste toren. De binnentuin en alle andere buitenruimtes passen bij de vergroening die de gemeente Enschede nastreeft. Dit wordt een groene, veilige omgeving waar gezond oud worden, verbinding, ontmoeting en klimaat­adaptatie samenkomen.

Vijf torens

De vijf voormalige beddentorens van het ziekenhuis worden tot casco teruggebracht en daarna volledig gerenoveerd. Twee torens zijn bedoeld voor intramurale zorg, waar zorgbehoevende ouderen een comfortabel appartement huren en zorg-aan-huis inkopen. In de andere torens komt ruimte voor short-stay en studentenwoningen. Via de hoofdentree in de middelste toren, die ook toegang biedt tot een grand café, komen alle bewoners, gasten en gebruikers binnen. Ook het ziekenhuispersoneel, want de begane grond blijft onderdeel van het ziekenhuis. De torens krijgen een nieuwe gevel, met nissen en balkons. Binnenin komen patio’s die ruimte en licht brengen.

Kleine ontmoetingen

Verbinding en ‘kleine ontmoetingen’ zijn het thema: je komt altijd wel een ander tegen. Van een vriendelijk ‘hallo’ tot een praatje, het gaat hier vanzelf. Student ontmoet senior. Zorgprofessional ontmoet bezoekende familie. Wie zorg nodig heeft, heeft hier dus ook de ruimte om mens te zijn, om uit de rol van hulpbehoevende te stappen en middenin het leven te staan. Kortom, we kiezen voor architectuur die echte verbinding en cohesie brengt, in een diverse populatie.

Duurzaam

Een prettig sociaal klimaat binnen gaat samen met duurzame oplossingen buiten. Zoals substantiële waterbuffering door groene daken, evenals kassen bovenop twee torens, waar verse groenten kunnen worden geteeld. Maar denk ook aan bouwen met circulair, hergebruikt sloopbeton dat meer dan 60% CO2-reductie geeft ten opzichte van nieuw beton.

“We laten zien dat grootschalig samen kan gaan met verbinding, ontmoeting, geborgenheid. En hoe je kunt zorgen dat zorgbehoevende medemensen zich volwaardig en gezien voelen.”

Maya van der Lande
architect

“We laten zien dat grootschalig samen kan gaan met verbinding, ontmoeting, geborgenheid. En hoe je kunt zorgen dat zorgbehoevende medemensen zich volwaardig en gezien voelen.”

Projectdata

Locatie
Enschede
Programma
Herontwikkeling ziekenhuisterrein tot zorgwoningen, short-stay, appartementen en zorgresidenties
Omvang
19.000 m² BVO
Periode
2021 – 2022
Status
Prijsvraaginzending
Opdrachtgever
KondorWessels Projecten
Team
Tim Loeters, Maya van der Lande, Sven Vos, Mark Kreijkes, Bram Jacobse
In samenwerking met
Wessels Rijssen, Janssen de Jong, Powerhouse Company, Lap Landscape & Urban Design, George&Harrison, Goudappel Coffeng
Fotografie
Proloog