Parkeergarage Tergooi

Hilversum

Bijna onzichtbaar
parkeren

In het bosrijke zorgpark De Monnikenberg brengt Tergooi straks al haar klinische zorg samen op één nieuwe locatie. Naast het ontwerp voor het nieuwe ziekenhuis en een ambulancepost ontwierp Wiegerinck voor het zorgpark een parkeergarage voor 1.000 auto’s.

Situatietekening zorgpark De Monnikenberg met onder andere de nieuwbouw van het ziekenhuis met parkeergarage

Te gast in de natuur

Door z’n volume is het nieuwe ziekenhuis onvermijdelijk zichtbaar aanwezig in het prachtige groene gebied. Maar voor zowel de ambulancepost als de parkeergarage was het uitgangspunt dat het groen de boventoon voert. Deze gebouwen zijn te gast in de natuur.

Boomstammen

De garage telt zes parkeerlagen. Om de aan- en afvoer van auto’s efficiënt te laten verlopen en binnenin zoveel mogelijk parkeerruimte te creëren gaan de auto’s via spiraaltorens aan de buitenzijde naar binnen en naar buiten. Rondom is de gevel bekleed met prefab lamellen van hout, die als geheel een boomstructuur vormen. Op de begane grond refereert een lineaire lamellenstructuur aan de stammen, op de verdiepingen zijn de lamellen kleinschaliger en variëren ze in onderlinge afstand, waardoor er een analogie met takken en bladeren ontstaat. De boomstructuur maakt het bouwvolume bovendien optisch kleiner, een gevoel dat nog eens wordt versterkt doordat de individuele bouwlagen aan de buitenkant niet zichtbaar zijn.

Boom- en stammenstructuur zonder zichtbare verdiepingshoogtes

Parkeergarage en ziekenhuis hebben zijn vergelijkbare volumen

Zes parkeerlagen met spiraaltorens aan de buitenzijde

Parkeerverdiepingen met schuin dak

Spiraaltorens met beplanting

Natuurlijke camouflage

Om het geheel nog beter op te laten gaan in zijn omgeving is er goed nagedacht over camouflerende vegetatie rondom en op het gebouw. Er is gekozen voor een combinatie van (klim)planten en struiken die passen bij de natuurlijke begroeiing en het bos. Een diversiteit aan snelle en langzame groeiers, waarbij we ook hebben gelet op de natuurlijke verkleuring van de planten door het jaar heen. De garage is een amorf volume, dat ondanks de forse schaal vrijwel één wordt met de omgeving.

Inrit parkeergarage

Entree parkeergarage

Entree verlaagde fietsenstalling

Entree ziekenhuis gezien vanaf de parkeergarage

Uitrit parkeergarage

“In de fijnmazige lamellenstructuur van de gevel weerklinkt de schoonheid van de bomen. Ondanks zijn grote volume gaat de garage volledig op in de fraaie, natuurlijke omgeving.”

Jörn-Ole Stellmann
partner/architect

“In de fijnmazige lamellenstructuur van de gevel weerklinkt de schoonheid van de bomen. Ondanks zijn grote volume gaat de garage volledig op in de fraaie, natuurlijke omgeving.”

Projectdata

Locatie
Zorgpark De Monnikenberg, Hilversum
Programma
Parkeergarage voor 1.000 auto’s
Omvang
28.322 m² BVO
Periode
2019 – 2022
Status
Ontwerpfase
Opdrachtgever
Tergooi
Gebruiker
Tergooi
Team
Jörn-Ole Stellmann, Cecile Raas, Jasper Pennings, Barry van Binsbergen
In samenwerking met
Spark, Royal HaskoningDHV