Oncologisch Centrum UZ Leuven

Leuven, België

De patiënt
boven alles

Het ontwerp voor het toonaangevende oncologische centrum van België was een mooie, maar complexe opdracht. Aan de ene kant zijn er de belangen en behoeften van kwetsbare patiënten met een ernstige vorm van kanker. Aan de andere kant waren er alle praktische eisen, zoals de inpassing van het nieuwe gebouw op de universiteitscampus en aansluiting op het bestaande ziekenhuis. En niet te vergeten: het faciliteren van verschillende functies en gebruikers – specialisten, verpleegkundigen, studenten, onderzoekers en ondersteunend personeel.

 

Situatietekening

Oriëntatie en overzicht

Routing

Beleving

Multidisciplinaire samenwerking

Gezonde omgeving

Flexibiliteit

Laatste hoop

Voor veel patiënten is het Oncologisch Centrum UZ Leuven de laatste hoop. Alles staat er dan ook in het teken van een ongekend hoge behandelkwaliteit. Wij hebben ons eerst verdiept in de vraag: wat betekent de diagnose kanker, hoe beleef je dat? En welke omgeving past daarbij? Mensen met zo’n ernstige ziekte moeten echt bijkomen en willen tijdens hun opname graag een geborgen plek voor zichzelf. Elke ruimte voor verblijf krijgt daarom meer vierkante meters dan gemiddeld, waardoor flexibele opstellingen mogelijk zijn en patiënten hun kamer persoonlijker kunnen maken.

Entree

Aanmeldbalie

Geleidelijk terugkeren

De patiënten ervaren hun opname ook als een verwijdering uit de samenleving, waarin ze graag terug willen keren. Die terugkeer is een langzaam, geleidelijk proces. Dat weerspiegelt zich in het ontwerp. Als een patiënt z’n kamer met uitzicht verlaat, komt hij in een rustige, comfortabele gemeenschappelijke ruimte met weinig andere mensen en maximaal zes aangrenzende beddenkamers. Naarmate patiënten zich verder door het ziekenhuis bewegen, zijn er vanzelf meer mensen om hen heen. Vanuit alle centrale ruimtes is er uitzicht naar buiten, richting de stad of het omliggende land. Ruimtes voor langdurig verblijf zijn naar binnen toe grotendeels gesloten, voor maximale privacy, en naar buiten altijd open.

Tweebedskamer

Tweebedskamer

Tweebedskamer

Tweebedskamer

Tweebedskamer

Goede balans

Het oncologisch centrum herbergt straks een veelheid aan afdelingen. Zoals een farmacologische onderzoeksafdeling en de bestralingsruimten. Ook zijn er quarantaine-kamers nodig voor bijvoorbeeld leukemie behandeling. Techniek, elektra en luchtbehandeling zijn onderin en bovenin het gebouw ondergebracht. Overal zorgen basale materialen en veel licht voor rust – denk aan houten vloeren, neutrale wanden en zoveel mogelijk uitzicht naar buiten door grote ramen.

In een beperkt bouwvolume hebben we uiteindelijk een goede balans gevonden tussen de behoeften en wensen van een zeer diverse gebruikersgroep. Tot grote tevredenheid van de opdrachtgever.

“We zijn blij met de kwaliteit die we elke afdeling kunnen meegeven. Overal, van de beddenkamers tot de onderzoeksafdeling, konden we nét wat meer ruimte creëren. Dat maakt straks een enorm verschil in beleving.”

Tim Loeters
associate partner/architect

“We zijn blij met de kwaliteit die we elke afdeling kunnen meegeven. Overal, van de beddenkamers tot de onderzoeksafdeling, konden we nét wat meer ruimte creëren. Dat maakt straks een enorm verschil in beleving.”

Projectdata

Locatie
Leuven, België
Programma
Oncologisch Centrum (radiotherapie, EPSI, dagbehandeling, IC, isolatie afdeling, verpleegafdelingen en clinical trials)
Omvang
22,614 m² BVO
Periode
2014 – 2023
Opdrachtgever
Universitair Ziekenhuis Leuven
Gebruiker
Universitair Ziekenhuis Leuven
Team
Tim Loeters, Paul Numan, Wendy van Rosmalen, Milee Herweijer, Wendy van Rosmalen, Reni Bouwhuis, Hans Beekhoven, Hratc Hovanisian, Abel Brouwer, Roy Pype, Joost de Jong, Stephanie Klein Holkenborg, Taecke Halma
In samenwerking met
Royal HaskoningDHV, LOW Architecten, Instituut Verbeeten