Aeres MBO & VMBO Velp

Velp

Toegankelijk
en tijdloos

Aeres is de enige groene kennisinstelling in Nederland die onderwijs, praktijkgericht onderzoek en kennisintensieve dienstverlening aanbiedt op alle niveaus. Van vmbo, mbo en hbo tot trainingen voor professionals. In Velp huisvest Aeres nu een mbo- en vmbo-opleidingen in de domeinen natuur, techniek en vormgeving. Tussen 2014 en 2017 gaf Wiegerinck vorm aan de transformatie van de school: het werd een open en benaderbare eenheid, waar leerlingen zich gezien en thuis voelen.

Twee fasen

Op het schoolterrein lagen drie bouwdelen: de school, een vrijstaande kas en een eveneens vrij liggende gymzaal. Het schoolgebouw was een aaneenschakeling van verouderde bouwdelen uit verschillende perioden. Het moest behalve aan mbo-leerlingen ook ruimte gaan bieden aan vmbo-leerlingen. Bovendien lag de school nogal verstopt. Kortom, tijd voor meer ruimte, openheid en vernieuwing door een combinatie van renovatie en nieuwbouw.

Ruimte maken

In de eerste fase ontstond, na sloop van een vervallen woning en een autogarage, een groen voorterrein dat de school weer zichtbaar maakte vanaf de weg. Met een tweelaagse uitbreiding werd de school op de begane grond via een nieuw aulagedeelte verbonden met de vrijstaande gymzaal. Op de eerste verdieping, en bovenop de kleedkamers van de gymzaal, werden nieuwe onderwijslokalen gerealiseerd.

Nieuw gezicht

In de tweede fase werd de eerste uitbreiding verbonden met de gerenoveerde oudbouw, waarbij een overdekte patio in het hart extra aularuimte bracht. Dit nieuwe deel vormt vanaf de weg gezien het nieuwe gezicht van de school. Het omvat onder andere kantoorruimte en een extra praktijklokaal.

Openheid en balans

De gevel heeft een verticale geleding, met verdiept liggende ramen van vloer tot plafond. De hoge ramen geven uitzicht naar zowel straatniveau als de hemel, maken de verhoudingen menselijk en zorgen dat het daglicht diep de lokalen binnenvalt. Het onderwijsprogramma in de praktijkruimtes op de begane grond is door grote “etalages”  zichtbaar gemaakt voor passanten; leerlingen kunnen hier hun werk en talent tonen. In combinatie met witte Limburgse baksteen en kozijnen in verduurzaamd Accoya-hout is een tijdloze gevel ontstaan die zowel frisheid als discipline uitstraalt en klassiek en modern op een natuurlijk manier met elkaar verenigt.

Verbonden

Het mbo- en vmbo-gedeelte hebben elk hun eigen ingang, maar beide domeinen grenzen wel aan een centrale ontmoetingsruimte, waar mbo en vmbo elkaar ontmoeten. Daar vinden alle leerlingen volop zitgelegenheid en bevinden zich o.a. een losstaande, in hout uitgevoerde kiosk voor koffie en broodjes. Tussen de begane grond en de tweede bouwlaag, met de theorielokalen, leiden trappen op diverse plekken naar beneden en naar boven, wat zorgt voor een goede doorstroming in beide schooldelen.

Praktijkeenheid

De losstaande kas werd uitgebreid tot een logische praktijkeenheid, door aan een zijde opslagruimtes te creëren en aan een andere zijde een reeks intstructielokalen. Na de instructie kunnen leerlingen direct in de kas aan het werk, dan wel in de naastgelegen proeftuin of het dierenverblijf.

“Ondanks het beperkte budget konden we, door een combinatie van renovatie en nieuwbouw, toch een tijdloos schoolgebouw creëren dat nog lang aantrekkelijk blijft.”

Bert Muijres
architect

“Ondanks het beperkte budget konden we, door een combinatie van renovatie en nieuwbouw, toch een tijdloos schoolgebouw creëren dat nog lang aantrekkelijk blijft.”

Projectdata

Locatie
Velp
Programma
Renovatie en uitbreiding MBO en VMBO-school
Omvang
3.650 m² BVO
Periode
2014 – 2017
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Aeres Groep
Gebruiker
Aeres Groep
Team
Koen Arts, Frank Pörtzgen, Bert Muijres, Karin Wennink
In samenwerking met
ABT, Verhoeven, Leenders
Fotografie
William Moore / Aeres