Voorveldse Hof

Utrecht, the Netherlands

A small-scale home
in a city palace

Wiegerinck was commissioned by AxionContinu to design a residential building for psychogeriatric patients in the De Veemarkt urban district outside of Utrecht.

Seven residential groups

The building consists of seven residential groups for psychogeriatric patients, as well as a Grand Café for residents and the general public alike. In addition to unity and tranquility, the architecture seeks nuance and differentiation. The large windows of the street-facing living rooms can be easily distinguished from the those of residents’ private rooms.

Differentiation per group

The position of the communal areas was chosen in such a way that the individual rooms are divided into two clusters, each with four sitting/sleeping rooms. On the smallest scale, there are cosy nooks and seating areas  that invite residents to discover and relax.

Project data

Location
Utrecht, the Netherlands
Functie
Residential building for psychogeriatric patients
Size
4,000 m² GFA
Period
2014 – 2016
Status
Complete
Client
AxionContinu
User
AxionContinu
Team
Tom Vlemingh, Frank Pörtzgen, Bastiaan Buurman, Joris Alofs, Inge Geurts, Ruud Hilderink, Joost van Weerd
In collaboration with
Bartels, Sweegers en de Bruin, Poelmans-Reesink, VASD
Photography
William Moore, Dennis Brandsma, Kim Zwarts