Parkzicht residential care centre

Sliedrecht, the Netherlands

Spacious and
adventurous

The new building includes residential care apartments, psychogeriatric units, apartments for people with multiple disabilities, flats for senior citizens and public premises. Preservation of the apartment complex put pressure on the site. As a solution, a meandering structure connects the apartment buildings, creating three urban areas.

Three urban areas

The middle area is the entrance plaza, and the large pond there links the park to the entrance. An arcade in the plinth of the building forms the transition between the plaza and the building, and leads the visitor to the entrance. The low-rise building comprises a spacious passageway with residential care apartments, and ends in a tower block of flats. The passageway features public facilities such as a restaurant, a shop, a hairdresser’s and a cafeteria and recreation area.

Project data

Location
Sliedrecht, the Netherlands
Functie
83 residential care apartments and 48 flats
Size
17,000 m² GFA
Period
2003 – 2007
Status
Complete
Client
Stichting Waardeburgh
User
Stichting Waardeburgh
Team
Jörn-Ole Stellmann, Frank Pörtzgen, Carl Peter Goossen, Kees Janssen, Rob van der Meer, Clemens Witteveen
In collaboration with
Deerns, Peutz, Etab 2000-10B
Award
Kim Zwarts