Symposium 2018

Van harte nodigen wij u uit

voor het vierde Wiegerinck symposium

op 13 november 2018 in Arnhem.

Is menselijke aandacht vervangbaar?

Over de zachte krachten in het ziekenhuis.

Spaarne Ziekenhuis

De afgelopen jaren is veel aandacht uitgegaan naar kostenbeheersing in de zorg. Daarnaast beloven technologische ontwikkelingen ons een wereld waarin onze gezondheid met sprongen toeneemt.
Maar wanneer je toch ziek wordt? Wat is er dan echt belangrijk in een ziekenhuis? Volstaan email, Skype en app? Of hebben we nog altijd werkelijke aandacht nodig, van mens tot mens? Wat is de helende kracht van menselijk contact? Hoe belangrijk is het begrip voor wat iemand echt nodig heeft? Of hoe wezenlijk is het om een complexe zorgomgeving zo in te richten dat de mens tot zijn recht blijft komen? Zou investeren in de zachte krachten in de zorg ook investeren in de toekomst kunnen betekenen?

 

Wij brengen mensen bij elkaar om hun ideeën en kennis over de ontwikkeling van de gezondheidszorg met elkaar te delen. U bent van harte welkom om daar met uw aanwezigheid aan bij te dragen!

 

Datum: Dinsdag 13 november 2018
Tijd: Ontvangst vanaf 12:00 met lunch
Aanvang programma: 13:00
Einde programma: rond 17:00, daarna borrel
Locatie: Luxor Live, Willemsplein 10, 6811 KB Arnhem
Aanmelden: Heeft u zich al aangemeld? Prima! Gebruik anders onderstaande aanmeldknop.

Wij zijn er trots op de volgende sprekers te kunnen presenteren:

Bert Jan Grevink Bert Jan Grevink is partner bij ptg advies in Amersfoort. Hij werkt met opdrachtgevers in de gezondheidszorg aan hun huisvestingsstrategie. Verder richt hij zich op visie- en conceptontwikkeling en het management van complexe processen. Hij begeleidt op dit moment diverse ziekenhuizen met strategische huisvestingsvraagstukken. Hij vervult advies- en (interim)managementrollen en werkt vanuit bestuurlijke posities.

Klaartje KlaverKlaartje Klaver studeerde medische antropologie en orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Tilburg specialiseerde ze zich in de zorgethiek, resulterend in het proefschrift ‘Dynamics of Attenttiveness’. Ze werkt momenteel bij het Centrum voor Consultatie en Expertise. Klaartje publiceert rondom het thema aandacht in de zorg.

Stefan van der StigchelStefan van der Stigchel is universitair hoofddocent Experimentele Psychologie aan de Universiteit Utrecht. Hij staat aan het hoofd van de onderzoeksgroep AttentionLab die bekijkt hoe aandacht en visueel bewustzijn samen ons beeld van de wereld tot stand brengen. Stefan is lid van De Jonge Akademie, een platform van jonge topwetenschappers binnen de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en auteur van de populairwetenschappelijke boeken ‘Zo werkt Aandacht’ en ‘Concentratie’.

Gerton GroenendijkGerton Groenendijk is Transitiedirecteur Nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Het Slingeland Ziekenhuis ontwikkelt op basis van haar zorgvisie een compact nieuw gebouw dat in 2023 in gebruik wordt genomen, voorzien van de nieuwste technologie en innovaties. De ambities van het Slingeland Ziekenhuis worden toekomstbestendig vormgegeven in de nieuwbouw dankzij een nieuwe werkwijze. Gebouw en werkwijze vormen samen een nieuw werkend ziekenhuis. Gerton begeleidt de ziekenhuisorganisatie bij een optimale voorbereiding op deze nieuwe werkwijze.

Jörn-Ole StellmannJörn-Ole Stellmann is architect-partner bij Wiegerinck. Jörn-Ole werkte bij Wiegerinck aan diverse projecten met een accent in de gezondheidszorg, zoals woonzorgcentrum Parkzicht (Sliedrecht) en de nieuwbouw van ziekenhuis Tergooi (Hilversum). Jörn-Ole is een conceptueel denker en ontwikkelaar van visies over bouwen voor de gezondheidszorg. Dat resulteerde o.a. in zijn publicatie ‘Van patiënt naar actiënt’, waarin hij onderzocht hoe patiënten de regie over hun eigen gezondheid kunnen voeren. Op het symposium zal hij ingaan op de manier waarop we zachte krachten kunnen vertalen in een omgeving die gezondheid stimuleert.