3584_ZRTI 241-02

Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut

Roosendaal

Rust, eenvoud en vertrouwen

Het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) opent in Roosendaal een tweede vestiging. Het initiatief geeft vorm aan de samenwerking tussen het ZRTI, het Franciscus Ziekenhuis  in Roosendaal en het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom.

 

De eenvoud van het ontwerp toont het gebouw als een sculptuur. De verschillende functies zoals bestralingsruimten, diagnostiek en ondersteunende diensten tonen een spel van  volumes. Elk heeft zijn eigen afmetingen en wordt bepaald door de gevraagde functie. Door de diverse ruimtes  vrij van elkaar te positioneren ontstaat een geborgen binnenruimte die bij de wacht- en verblijfsruimtes aansluiting zoekt met het landschap

 

De binnenruimte ademt rust en eenvoud. Grote verdiepingshoge glasvlakken zorgen voor een nagenoeg naadloze overgang tussen binnen en buiten. Het zicht is door de oriëntatie van de gevelopeningen naar buiten gericht. Geen omstanders die naar binnen kijken waardoor een eigen plek ontstaat. Dit geeft de patiënt zowel ruimte als vertrouwen zodat zij zich in een aangename omgeving kunnen voorbereiden op de gesprekken en behandelingen.

 

programma Centrum voor radiotherapie
opdrachtgever Stichting ZRTI
gebruiker Stichting ZRTI
medewerkers Hans Beekhoven, Koen Arts, Tim Loeters, Rogier Penning
adviseurs Rienks Engineering, IMD Raadgevend Ingenieurs, VOAK, Winket
aannemer Hazenberg, Wolter en Dros
visualisatie Wiegerinck
start ontwerp 2012
oplevering 2014
oppervlakte 1.300 m²
organisatievorm Design&Build
fotografie Kim Zwarts

3584_ZRTI 747-01 3584_ZRTI 747-03 3584_ZRTI 747-02 3584_ZRTI 747-04 3584_ZRTI 747-05