2183_parkzicht 241

Woonzorgcentrum Parkzicht

Sliedrecht

Ruimtelijk en avontuurlijk

Verzorgingstehuis ‘Parkzicht’ is in de jaren zestig gebouwd. Later is dit uitgebreid met de appartementsgebouwen Kievit (’80) en Ibis (’90). Het verzorgingshuis was niet meer aan te passen aan de huidige eisen.

 

De vervangende  nieuwbouw omvat zorgappartementen, psychogeriatrische eenheden, appartementen voor meervoudig gehandicapten, woningen voor senioren en publieke functies. Het behoud van de appartementsgebouwen gaf druk op de locatie.  Als oplossing koppelt een meanderstructuur  de appartementsgebouwen en creëert daarbij drie stedelijke ruimten.

 

De middelste ruimte is het entreeplein, dat met een grote vijver het park verbindt met de entree. Een arcade in de plint van het gebouw vormt de overgang tussen het plein en het gebouw, en leidt de bezoeker naar de ingang. De laagbouw bestaat uit een ruimtelijke passage met de zorgappartementen en eindigt in een toren waarin zich de  woningen bevinden. De passage heeft een openbaar karakter door het aanwezige restaurant, de winkel, het kapsalon,  en de cafétaria en recreatieruimte.

 

programma 83 zorgappartementen, 48 woningen en algemene voorzieningen
opdrachtgever Stichting Waardeburgh, Sliedrecht
gebruiker Stichting Waardeburgh, Sliedrecht
medewerkers Frank Pörtzgen, Carl Peter Goossen, Kees Janssen, Rob van der Meer, Jörn-Ole Stellmann, Clemens Witteveen
adviseurs Deerns Raadgevend ingenieursbureau, Peutz, Etab 2000-10B
aannemers BM van Houwelingen, Klimaatservice Holland, Unica installatiegroep
fotograaf Lex Hendriks, Kim Zwarts
start ontwerp 2003
oplevering 2007
oppervlakte 17.000 m²
organisatievorm Traditioneel

2183_Parkzicht_3-22183_Parkzicht_4-2 2183_Parkzicht_5-2