Wooncomplex Pleyade Elst

Elst

Wonen zoals thuis in de nieuwbouw van Pleyade in Elst

 

 

Wiegerinck ontwerpt in het centrum van Elst appartementen voor Pleyade. Deze nieuwbouw is gericht op individueel wonen met (intensieve) zorg binnen handbereik. Er worden in totaal 36 appartementen gerealiseerd met diverse ontmoetingsruimten en een ondergrondse parkeergarage.

 

Kenmerkend voor het project is de nadrukkelijke wens vanuit Pleyade om een woongebouw te realiseren met bijbehorende voorzieningen en uitstraling: een veilig en vertrouwd thuis voor ouderen in Elst.  Pleyade kiest primair voor een hoogwaardige woonomgeving waarbij de zorg en dienstverlening enkel op de achtergrond aanwezig is. Tijdens het ontwerpproces is voortdurend getoetst of het voorliggende ontwerp overeenkomt met de visie van Pleyade. De vraag ‘heb je dat thuis ook?” gaf in veel gevallen de oplossing voor het wel of niet integreren van bepaalde de betreffende voorzieningen in het complex.

 

Pleyade kiest voor waardevol leven, altijd, ongeacht welke ondersteuning gewenst is.

Eigen regie van de cliënt, voortzetten van de persoonlijke leefstijl en autonomie maken – in combinatie met het ‘ondersteuning-op-maat-concept’ – het leven, ondanks de persoonlijke zorgcarrière, weer menselijk.

 

In het ontwerp van Wiegerinck is deze visie duidelijk af te lezen. De architecten hebben gezocht naar een heldere gebouwstructuur die overzichtelijk is: de entree en algemene ruimte  zijn in het hart van het gebouw gelegen en ontsluiten de gangzone waaraan alle voordeuren grenzen. Tegelijkertijd betreden bewoners via hun voordeur met eigen huisnummer en deurbel, hun ‘thuis’. De woningen bestaan uit een woonkamer en aparte slaapkamer met badkamer, ze zijn voorzien van moderne faciliteiten en slimme domotica-oplossingen. De verdiepingshoge ramen zorgen naast veel daglicht ook voor een ruim zicht op de omgeving. Cliënten, gasten en medewerkers kunnen elkaar treffen in de diverse ontmoetingsruimten, terrassen en de gemeenschappelijke tuin rondom het complex.

 

Wiegerinck heeft de wens van Pleyade voor het benadrukken van het individuele karakter van de bewoners vertaald in een metselwerk met een sterke verticale geleding. De subtiele kleurverschillen van de gekeimde gevels, diepte in het gevelvlak en wisseling van balkonposities versterken deze geleding.

Om met de nieuwbouw aan te sluiten op de omliggende bebouwing, heeft Wiegerinck het volume zowel in hoogte als in diepte laten verspringen, waarbij met name de terugliggende entreepartij een krachtig gebaar is. De appartementen zijn in de toekomst te schakelen tot grotere eenheden, waardoor het vastgoed bij een dalende zorgvraag, kan transformeren tot marktconforme appartementen.

 

Met de nieuwbouw in Elst heeft Wiegerinck de visie van Pleyade vertaald in een eigentijds woongebouw, waarbij de associatie met het traditionele verpleeghuis volledig  is verdwenen.

 

 

Locatie

Elst

 

Programma

36 appartementen met zorgfunctie en parkeergarage

 

Oppervlakte

3.000 m² BVO

 

Ontwerp

2016 – 2018

 

Oplevering

medio 2020

 

Status

in uitvoering

 

Opdrachtgever

Pleyade

 

 

Medewerkers

Koen Arts, Martijn van Bentum, Maarten de Werk, Kirsten van Zeijl,

Rogier Pennings, Inge Geurts, Joost van Weerd, Dennis Roijen, Nafthaly de Graaf, Stephanie Klein Holkenborg

 

Adviseurs

Archimedes (constructie advies), Valstar Simonis / Willems Technisch Advies (installatieadvies)

 

Uitvoerende partijen

Kuiper Bouw, Rouweler Installatietechniek