‘t Loug residential care flats

Delfzijl

Innovated tradition

 

Vliethoven provides care to people who have physical complaints or a psychogeriatric condition and who need additional support. At Vliethoven, the residents can live a full life.

 

The four newly built residential buildings for psychogeriatric clients was completed as part of the master plan that Wiegerinck drafted. The design provides space for 56 residents. The buildings have been positioned in such a way that together they form a new square: ‘t Loug, a name in Groningen for village centre.

 

With a clear front and back part, each building has the hallmarks of a farm typical of the Oldambt area of Groningen. The front part is the entrance to the building. The back part includes one-person rooms with individual en-suite facilities. The rooms are close to a central living and dining room, which serves as the beating heart of the building. Some clients live here permanently and others only temporarily. The aim is to create a homely atmosphere. The living rooms contain the furniture and personal belongings of the clients. Pets have their own place too.

 

programme Four residential buildings for psychogeriatric clients
client Stichting de Hoven, Onderdendam
user Stichting de Hoven, Onderdendam
project team Tom Vlemingh, Frans Frederiks, René Geerling, Inge Geurts, Joost de Jong
consultants Grontmij, DGMR raadgevend ingenieursbureau, JVZ ingenieurs
aannemer Bouwbedrijf Kooi, Wolter en Dros, van der Veen
photographer Lex Hendriks, René de Wit
design start 2009
completion 2012
gross surface 3.400 m²
durability Breeam Very Good (design)
construction organisation Total Engineering

 

3528_1 3528_2 3528_3 3528_4-23528_5-2