3528_'tloug 241

Zorgwoningen ’t Loug

Delfzijl

Vernieuwde traditie

Vliethoven biedt zorg aan mensen die vanwege lichamelijke klachten of een psychogeriatrische aandoening extra ondersteuning nodig hebben. Binnen  de voorzieningen van Vliethoven  kunnen de bewoners hun volledige levensloop doorbrengen.

 

De nieuwbouw van vier woongebouwen voor psychogeriatrische cliënten  is gerealiseerd binnen het door Wiegerinck ontwikkelde masterplan. Het ontwerp biedt ruimte aan 56 bewoners. De gebouwen zijn zo geplaatst dat ze samen een nieuw plein vormen: t’ Loug, een Groningse benaming voor dorpskern.

 

Elk gebouw heeft de typische kenmerken van een oldambster-boerderij met een voor- en achterhuis. Het voorhuis is de entree van het gebouw. Het achterhuis bevat de éénpersoonskamers met individueel kamergebonden sanitair. De kamers liggen aan een centrale woon- en eetruimte als kloppend hart van het gebouw. Sommige cliënten wonen hier permanent, anderen tijdelijk. Men streeft naar een huiselijke sfeer. De woonkamers zijn ingericht met de meubels en persoonlijke bezittingen van de cliënten. Ook huisdieren hebben hun eigen plek.

 

programma Vier woongebouwen voor psychogeriatrische cliënten
opdrachtgever Stichting de Hoven, Onderdendam
gebruiker Stichting de Hoven, Onderdendam
medewerkers Tom Vlemingh, Frans Frederiks, René Geerling, Inge Geurts, Joost de Jong
adviseurs Grontmij, DGMR raadgevend ingenieursbureau, JVZ ingenieurs
aannemer Bouwbedrijf Kooi, Wolter en Dros, van der Veen
fotograaf Lex Hendriks, René de Wit
start ontwerp 2009
oplevering 2012
oppervlakte 3.400 m²
duurzaamheid Breeam Very Good (ontwerp)
organisatievorm Total Engineering

3528_1 3528_2 3528_3 3528_4-23528_5-2