Renovatie OK-complex Flevoziekenhuis

Almere

Een geslaagde open-hart-operatie!

 

Na de oplevering van de door Wiegerinck ontworpen nieuwbouw in 2010 heeft het Flevoziekenhuis zich gestaag ontwikkeld tot een kwalitatief hoogwaardig en zeer patiëntgericht ziekenhuis in het hart van Almere. De ambitie reikt echter verder en om ook in de toekomst state-of-the-art zorg te kunnen verlenen is eind 2016 besloten het OK-complex te vernieuwen en tevens een extra MRI ruimte te realiseren. Het Flevoziekenhuis heeft Wiegerinck gevraagd het complete ontwerp te verzorgen voor deze uitbreiding, waarbij Wiegerinck voor de installatietechnische en constructieve advieswerkzaamheden RoyalHaskoningDHV en Deerns heeft ingeschakeld. OKCN heeft samen met het ziekenhuis de werkprocessen in beeld gebracht en daarmee een basis gevormd voor de functionele opzet van het OK-complex.

 

Bijzonder aan het nieuwe OK complex is dat het letterlijk in het hart van het ziekenhuis gerealiseerd is. Eén van de patio’s, gelegen aan het ‘oude’ OK complex, is vrijwel geheel bebouwd om ruimte te kunnen bieden aan het nieuwe programma. Op de begane grond bevindt zich de nieuwe MRI, op de eerste verdieping de vier nieuwe OK’s en daarboven de benodigde techniekruimte. De essentie van de opgave lag in het zo naadloos mogelijk aansluiten op het bestaande gebouw, zodat er één OK-complex zou ontstaan dat zowel voor patiënt als arts overzichtelijk en helder in oriëntatie is.

 

Ook in het bestaande OK complex zijn enkele ingrepen gedaan. Zo zijn een tweetal OK’s omgebouwd tot high turnover OK’s die tevens een eigen ontvangst- en voorbereidingsruimte hebben. Zo kunnen snelle en planbare ingrepen in de toekomst beter en efficiënter door het ziekenhuis verricht worden.

 

Daarnaast zijn een aantal ruimten in het bestaande gebouw omgebouwd om plaats te bieden aan een grote nieuwe steriele berging waarin volgens het IKEA-principe de gehele voorraad voor het OK complex opgeslagen kan worden. Door de directe koppeling met de CSA is er tevens een efficiënt werkproces voor de medewerker ontstaan. Ook bevinden zich in dit deel van het gebouw de kleedruimten en werkruimten ten behoeve van het personeel.

 

Met deze ingrepen is letterlijk en figuurlijk het hart van het Flevoziekenhuis weer klaar om in te spelen op de veranderende zorgvraag nu en in de toekomst. Almere kan met recht trots zijn op haar ziekenhuis!

 

 

Locatie

Almere

 

Programma

Vier nieuwe Ok’s met techniekruimte, steriele berging, milieuplein, kleedruimten, ontvangst en holding c.q. verkoever, twee high turnover OK’s in bestaande OK omgeving, nieuw MRI centrum met wachtruimten

 

Oppervlakte

3.135 m² BVO  (renovatie: 960 m² BVO; nieuwbouw: 2.175 m² BVO)

 

Periode

2016 – 2019

 

Status

Nieuwbouw gerealiseerd, renovatie in uitvoering

 

Opdrachtgever

Stichting Flevoziekenhuis

 

Medewerkers

Koen Arts, Inge Geurts, Hans Beekhoven, Dennis Rooijen, Linda Cappetijn

 

In samenwerking met

RHDHV, Deerns, OKCN en Peutz

 

Fotografie

Hanne van der Woude