Interieur Tandheelkunde RadboudUMC

Nijmegen

Ultieme synergie tussen exterieur en interieur

 

Voor het interieurontwerp van de renovatie van RadboudUMC – Tandheelkunde is gezocht naar de ultieme synergie tussen exterieur en interieur. Het brutalische beton uit het oorspronkelijke gebouw is als basis genomen voor het nieuwe ontwerp. In het interieur is gezocht naar de juiste toepassing van materiaal en kleur als tegenhanger van het karakteristieke beton, waarbij de emoties en wensen van de verschillende doelgroepen als uitgangspunt zijn genomen.

 

Tandheelkunde kent een bijzondere mix van doelgroepen. Naast medewerkers en studenten komen er ook verschillende type patiënten. Enerzijds heeft men te maken met ‘gewone’ patiënten, anderzijds met patiënten met lichamelijke en geestelijke beperkingen of juist angstige patiënten. In het interieurontwerp is met al deze doelgroepen en hun gevoelens rekening gehouden.

 

Het gebouw is functioneel, helder en verzorgd. Bezoekers komen hier onder behandeling van studenten Tandheelkunde, dan moet een omgeving vertrouwen uitstralen. Bij de start van het ontwerp is de Japanse tuin als uitgangspunt genomen. Het idee achter de Japanse tuin is dat een natuurlijk landschap wordt aangelegd in perfectie. De tuinen stralen rust en sereniteit uit.

 

In het interieur wordt deze perfectie weerspiegeld in de heldere en minimalistische indeling, als ook in de keuze van materialen en meubelen. Door de juiste scheidingen en verbindingen tussen verschillende gebruikers en onder andere leslokalen, opleidings- en behandelruimten aan te brengen, is er een natuurlijke indeling ontstaan die vertrouwen en veiligheid biedt. De zonering binnen de werkvloer stimuleert bovendien informeel overleg, ontmoeten en ontspannen.

 

De keuze voor natuurlijke groen-blauw kleuren in combinatie met warme houttinten, vormt een mooi contrast met het ‘koele’ beton en versterkt daarmee het originele karakter van het gebouw. Strakke, witte meubels en gietvloeren zijn verrijkt met grote tapijten voor een warme uitstraling. De toepassing van glas tussen aangrenzende ruimtes en ook naar buiten toe, intensiveert de verbinding met de natuur en zorgt voor extra ruimtelijkheid en transparantie. De gehele sfeer straalt professionaliteit en kwaliteit uit in een omgeving die vraagt om veiligheid en vertrouwen.
Programma: Kliniekenplein (ontvangstbalie, wachtruimtes, restauratie), studiecentrum, onderwijspraktijk, skills lab, onderzoekslaboratorium en werkplekken

 

 

Locatie

Nijmegen

 

Programma

Kliniekenplein (ontvangstbalie, wachtruimtes, restauratie), studiecentrum, onderwijspraktijk, skills lab, onderzoekslaboratorium en werkplekken

 

Oppervlakte

25.077 m² BVO  (20.760 m² renovatie;  4.317 m² BVO nieuwbouw)

 

Periode

2014 – 2017

 

Status

Gerealiseerd

 

Opdrachtgever

RadboudUMC

 

Medewerkers

Frank Pörtzgen, Martijn van Bentum, Koen Arts en Joris Alofs

 

In samenwerking met

Ex Interiors, Twijnstra Gudde, Inbo, Deerns, Croes

 

Award
European Healthcare Awards 2018: Highly commended