Polikliniek Vorm en Bewegen UMCG

Groningen

De polikliniek Vorm en Bewegen is ontstaan vanuit de behoefte aan intensieve samenwerking tussen verschillende medische disciplines rond het bewegen van mensen. De specialismen die rond het begrip Vorm en Bewegen bij elkaar gebracht zijn in één polkliniek zijn Traumatologie, Orthopedie, Revalidatie, plastische chirurgie en Sportgeneeskunde. Naast het behandelen van patiënten heeft een universitair ziekenhuis ook een grote opleidingscomponent als doelstelling. Dit laatste vraagt ook het nodige ruimte in de diverse poli’s dus ook in de poli Vorm en Bewegen.

 

De beschikbare ruimte voor de nieuw te realiseren poli Vorm en Bewegen was beperkt van omvang en in een bestaand deel van het UMCG. Des ondanks was er een sterke behoefte aan een werkomgeving die als licht, transparant en inspirerend ervaren moet worden. Om ruimte te maken voor het te verwachten intensieve gebruik is er bij het ontwerp vanuit gegaan om daar waar mogelijk zoveel mogelijk standaard ruimten te maken die niet persoonsgebonden zijn om o.a. op die manier een hoge mate van flexibiliteit te bereiken.

 

De eerder genoemde transparantie en licht hebben in het ontwerp letterlijk geleid tot het toepassen van zoveel mogelijk glaswanden met deels gematteerd glas. De transparantie is naast het gebruik van glaswanden nog versterkt door de toepassing van kunstlichtlijnen die een verband leggen tussen gangen en ruimten. Door de vorm van de plattegrond lijken eer een soort behandel eilanden te ontstaan die voor het grootste deel bestaan uit glas wanden en witte high glossy gesloten wanden met afgeronde hoeken. Alle ruimten hebben op één wand een eigen kleur die door de glaswanden een uitstraling buiten de ruimte hebben.

 

Samenvattend kan gezegd worden dat het ontwerp voor deze poli een ingetogen basis heeft waarop door toevoeging van kleur en fris ogend meubilair een toevoeging gedaan is, die ruimte laat voor aanpassing en ontwikkeling in de tijd.

 

 

Locatie

Groningen

 

Programma

Renovatie Poliklinieken UMCG

 

Oppervlakte

1.750 m² BVO

 

Periode

2015 – 2016

 

Status

Gerealiseerd

 

Opdrachtgever

Universitair Medisch Centrum Groningen

 

Medewerkers

Hans Beekhoven, Jörn-Ole Stellmann, Gert van Rijssen, Jordy Graafland

 

Fotografie

Hanne van der Woude