Parkeergarage Amphia Ziekenhuis

Breda

Transparante functionaliteit

Een vijflaagse parkeergarage op het voormalig Jeka-terrein aan de Molengracht markeert de overgang van de drukke verkeerszone naar het rustige entreegebied van het nieuwe Amphia ziekenhuis. De garage biedt plaats aan 900 parkeerplaatsen voor patiënten en bezoekers.

 

De specifieke doelgroep vraagt om bijzondere aandacht in het ontwerp. Overzichtelijkheid, korte looplijnen, éénrichtingsverkeer en uitsluitend schuinparkeren leidt tot betere doorstroming en meer parkeergemak. Patiënten en bezoekers kunnen online een parkeerplaats reserveren. In de entreehal van de garage staan zuilen waar patiënten zich kunnen aanmelden voor hun afspraak bij de polikliniek.

 

De architectuur sluit thematisch aan bij het ziekenhuis maar door toepassing van een lichte, industriële schil ontstaat een duidelijk verschil in functionaliteit. Variatie in transparantie zorgt vanuit elk standpunt voor een ander beeld.  Hoewel de gevel complex oogt, is hij opgebouwd uit één driehoekig element. Door dit element op de belangrijke plaatsen in de gevel te spiegelen worden de in- en uitgangen gemarkeerd. Dankzij de opbouw van de gevel volstaat natuurlijke ventilatie.

 

 

Locatie

Breda

 

Programma

5 laags parkeergarage voor 900 auto’s

 

Oppervlakte

25.585 m² BVO

 

Periode

2013 – 2016

 

Status

Gerealiseerd

 

Opdrachtgever

Amphia ziekenhuis

 

Organisatievorm

Design&Build

 

Medewerkers

Jarno Nillesen, Martijn Akkerman, Joris Alofs, Vincent de Gouw, Mike Heemrood, Ruud Hilderink, Geert Jan van der Rakt, Dion Sparnaaij

 

Adviseurs

ABT, Deerns, PTG, Bosch Slabbers/Urbis, Spark

 

Award

ESPA Gold Award 2018 (European Parking Standard Award)