Parkeergarage Amphia Ziekenhuis

Breda

Transparante functionaliteit

Een vijflaagse parkeergarage op het voormalig Jeka-terrein aan de Molengracht markeert de overgang van de drukke verkeerszone naar het rustige entreegebied van het nieuwe Amphia ziekenhuis. De garage biedt plaats aan 900 parkeerplaatsen voor patiënten en bezoekers.

 

De specifieke doelgroep vraagt om bijzondere aandacht in het ontwerp. Overzichtelijkheid, korte looplijnen, éénrichtingsverkeer en uitsluitend schuinparkeren leidt tot betere doorstroming en meer parkeergemak. Patiënten en bezoekers kunnen online een parkeerplaats reserveren. In de entreehal van de garage staan zuilen waar patiënten zich kunnen aanmelden voor hun afspraak bij de polikliniek.

 

De architectuur sluit thematisch aan bij het ziekenhuis maar door toepassing van een lichte, industriële schil ontstaat een duidelijk verschil in functionaliteit. Variatie in transparantie zorgt vanuit elk standpunt voor een ander beeld.  Hoewel de gevel complex oogt, is hij opgebouwd uit één driehoekig element. Door dit element op de belangrijke plaatsen in de gevel te spiegelen worden de in- en uitgangen gemarkeerd. Dankzij de opbouw van de gevel volstaat natuurlijke ventilatie.

 

programma meerlaagse parkeergarage voor 900 auto’s
opdrachtgever Amphia Ziekenhuis Breda
gebruiker Amphia Ziekenhuis Breda
medewerkers Jarno Nillesen, Martijn Akkerman, Joris Alofs, Vincent de Gouw, Mike Heemrood, Ruud Hilderink, Geert Jan van der Rakt, Dion Sparnaaij
visualisatie Wiegerinck
start ontwerp 2013
oplevering 2015
duurzaamheid geen label
organisatievorm Traditioneel

4567-1 4569-1 4571-14592-14573-1