Spaarne Hospital multi-storey car park

Hoofddorp

EPA Award as valuable recognition

 

The design of the multi-storey car park is what differentiates it from others. The utilitarian parking spaces are concealed by a black aluminium skin in which various patterns have been perforated; when night falls, the image of human DNA emerges from these patterns. The facade is slightly transparent so that you can look outside from inside the building and so cars are still noticeable on the outside.

 

The car park has been designed to suit the specific needs of hospital visitors. Apart from having wide and disabled parking spaces, wheelchairs are available and there are payment terminals at wheelchair height. The entrance and exit to the car park are separate and there is a one-way traffic system in use.

 

The multi-storey car park was awarded the European Parking Association Award. The key criteria for this award were practicality, functionalism, construction, design and maintenance. The jury report states: “The Spaarne multi-storey car park is the result of an exceptional collaboration between Q-Park and Spaarne Hospital. The multi-storey car park provides comfort suited to the specific needs of hospital visitors. (…) This car park also stands out because of its unique artistic design.”

 

programme Five-storey card park with space for 690 cars
client Spaarne ziekenhuis, Hoofddorp
user Spaarne ziekenhuis, Hoofddorp
project team Hans Beekhoven, Wouter Jan de Pagter, Mischa Willemse
consultants Aronson, Deerns, Smits Rinsma, QPark
contractors Vollack Parkhaus AG
photographer Lex Hendriks, Norbert van Onna
design start 2009
completion 2010
gross surface 16.500 m²
construction organisation Traditional

3390_Parkeergarage1 3390_Parkeergarage2 3390_Parkeergarage3