Parkeergarage Spaarne Ziekenhuis

Hoofddorp

EPA-Award als waardevolle erkenning

De meerlaagse parkeergarage onderscheidt zich door haar ontwerp. Het utilitaire parkeren wordt verhuld door een zwarte aluminium huid waarin verschillende patronen zijn geperforeerd die bij duisternis het menselijk DNA verbeelden. De gevel is licht transparant zodat er van binnen naar buiten gekeken kan worden en auto’s van buitenaf nog waarneembaar zijn.

 

Het parkeergebouw is ingericht op de specifieke wensen van ziekenhuisbezoekers. Naast de brede en mindervalide parkeerplaatsen zijn er rolstoelen en speciale betaalautomaten op rolstoelhoogte beschikbaar. In de garage zijn de in- en uitrit van elkaar gescheiden en het verkeer rijdt in één richting.

 

De parkeergarage is bekroond met de European Parking Association Award.  De belangrijke criteria waren praktisch nut, doelmatigheid, constructie, design en onderhoud. Het juryrapport vermeldt: “Parkeergarage Spaarne is het resultaat van een bijzonder samenwerkingsverband tussen de exploitant en het Spaarne Ziekenhuis. De parkeergarage biedt comfort gericht op de specifieke wensen van ziekenhuisbezoekers. (…) Tevens valt deze parkeergarage op vanwege haar unieke artistieke ontwerp.”

 

programma Parkeergarage in 5 lagen voor 690 auto’s
opdrachtgever Spaarne ziekenhuis, Hoofddorp
gebruiker Spaarne ziekenhuis, Hoofddorp
medewerkers Hans Beekhoven, Wouter Jan de Pagter, Mischa Willemse
adviseurs Aronson, Deerns, Smits Rinsma, QPark
aannemers Vollack Parkhaus AG
fotograaf Lex Hendriks, Norbert van Onna
start ontwerp 2009
oplevering 2010
oppervlakte 16.500 m²
organisatievorm Traditioneel

3390_Parkeergarage1 3390_Parkeergarage2 3390_Parkeergarage3