3505_Maartenskliniek 241

Ontvangstgebouw Sint Maartenskliniek

Nijmegen

Een nieuw gezicht

 

Het nieuwe ontvangstgebouw van de Sint Maartenskliniek voorziet in een nieuwe vleugel voor het bestaande ziekenhuis. Het entreegebouw is bovenop de eerder door Wiegerinck opgeleverde vijflaagse ondergrondse parkeergarage gerealiseerd. De nieuwbouw gaat een sterke verbinding aan met de bosrijke omgeving. De uitwerking streeft naar een open en transparant karakter.

 

In het ontwerp van de nieuwbouw is de bestaande hoofdstructuur van het ziekenhuis voortgezet. De bestaande magistrale van het ziekenhuis is als centrale as verlengd. De nieuwe hoofdingang vormt de centrale ontsluiting van deze as. Aan beide zijden van de magistrale is een nieuw bouwvolume ontwikkeld. In het ene volume zijn de centrale ontvangst, kantoren en een auditorium ondergebracht. Poliklinieken, dagbehandeling, laboratoria en kantoren vormen het programma van het tweede bouwdeel.

 

Voor de uitwerking van de nieuwe bouwdelen is aansluiting gezocht met de bestaande gebouwen in verband met de samenhang van het ziekenhuis. De detaillering is een “evolutie” in de bestaande materialisatie en gevelbeeld.

 

programma Entree, entreehal, auditorium, poli reuma, laboratorium, kantoren
opdrachtgever Sint Maartenskliniek. Nijmegen
gebruiker Sint Maartenskliniek. Nijmegen
medewerkers Rene Geerling, Cor vd Berg, Bas de Jong, Rinie Kersten, Bert Muijres, Erwin Schaap
adviseurs Croes, Verwey, Wiegerinck, Tuinen Appeltern
aannemers Berghege, DKC, Alewijnse, Ginkel groep, Hermens
fotograaf Leon Abraas
start ontwerp 2008
oplevering 2010
oppervlakte 7.000 m²
organisatievorm Traditioneel

3505_Maartenskliniek 1 3505_Maartenskliniek 2 3505_Maartenskliniek 3