Onderzoeksgebouw Helix

Wageningen

Innovatiekracht en nuchterheid

Voor Wageningen UR (University & Research centre) ontwerpen Wiegerinck en Arup een nieuw onderwijs- en onderzoeksgebouw voor de Agrotechnology & Food Sciences Group (AFSG). Het gebouw biedt onderdak aan de acht verschillende leerstoelgroepen van AFSG.

 

De nieuwbouw wordt gerealiseerd binnen het masterplan van De Born op de universiteitscampus. Het gebouw omvat ruimten voor onderzoek en onderwijs, voornamelijk in de vorm van laboratoria en (kantoor)werkplekken. Het gebouw krijgt een aansluiting met het naastgelegen ‘Restaurant van de Toekomst’ en het meetingpoint ‘Impulse’.

 

In de opgave zijn als kernwoorden voor het gebouw meegegeven: functionaliteit, flexibiliteit, concentratie en synergie. De gewenste uitstraling combineert innovatiekracht met nuchterheid.

 

De nieuwbouw ontleent haar naam ‘Helix’ aan de DNA-structuur van eiwit. De helixvorm komt in het gebouwontwerp terug in de vorm van vier hoge atria die om een centrale kern heen draaien. In deze atria bevinden zich ontmoetings- en vergaderruimtes. Hierdoor ontstaat een interessant ruimtelijk stelsel, dat uitnodigt tot bewegen.

 

programma Onderzoeksgebouw met kantoren en laboratoria
opdrachtgever Wageningen University & Research
gebruiker Agrotechnology & Food Sciences Group
medewerkers Frank Pörtzgen, Martijn Akkerman, Joris Alofs, Frans Frederiks, Joost de Jong, Arthur Klijn, Arend van Maanen, Roy Pype, Tom Vlemingh, Karin Wennink
adviseurs ABT, Arup, Ex Interiors, Poelman Reesink
aannemer Friso Bouwgroep, Lammerink Installatiegroep, Interfurn
visualisatie Wiegerinck
start ontwerp
2011
oplevering 2015
oppervlakte 15.100 m²
duurzaamheid Greencalc
organisatievorm Total Engineering

3567_Helix_KZ021a3567_Helix_KZ003a 3567_Helix_KZ009a 3567_Helix_KZ014a 3567_Helix_KZ024a  3567_170_SCHEMA_011_a