O&N5 Research Building

Leuven (BE)

Efficient and flexible

 

 

KU Leuven wants to realise a new laboratory building on the Gasthuisberg campus in Leuven in the short term. The new university research building will be used by the Biomedical Sciences group.

 

KU Leuven is a university dating back almost six centuries, the number of students and staff runs into the tens of thousands, it is a significant learning centre with a great social responsibility. Its main focus lies on versatile and advanced scientific research and education.

 

The new laboratory complex will be used by researchers and student biomedical sciences and medicine.  The programme for the more than 23,500 m² complex contains offices, laboratories and meeting spaces (like offices and an auditorium).

 

The project consists of two building volumes that are connected with each other thought an air bridge. A second air bridge connects the main volume with the existing research buildings on campus.

 

The design will realise the main target of KU Leuven: To create space for high-quality research in a properly-functioning, flexible and architectonically smart laboratory building which is realised in a cost-efficient manner.

 

 

Location

Leuven, Belgium

 

Program

New laboratory

 

Size

23,640 m² GFA

 

Period

2015 – 2021

 

Status

In progress

 

Client

KU Leuven

 

Team

Tom Vlemingh, Wendy van Rosmalen, Tim Loeters, Menno Roefs, Roy Pype, Martijn van Bentum, Jordy Graafland

 

In collaboration with

Royal HaskoningDHV, LOW architecten