Oncology centre

Hoofddorp

Close collaboration

 

A close collaboration between Spaarne Hospital and Antoni van Leeuwenhoek Hospital provides the foundation for a new oncology centre in Hoofddorp. The combination of radiation bunkers, outpatient clinics and offices fits in seamlessly with the existing hospital building.

 

Transparency, daylight and views are the keywords for both the interior and the exterior of the building. Open spaces and voids have been placed in the axes of the sight lines, and daylight penetrates into the depths of the building along voids, skylights and large glass sections in the brick facade. The void in the central area also prompts interaction between the various departments. The view of the surrounding landscape aims to make a stay in the centre as pleasant as possible. Patients, family and friends find peace and quiet in the atmospheric rooms and a central living room.

 

Nearly all the rooms have a standard set-up and as a result they can be used in a flexible manner. The radiation rooms have been placed outside the main volume of the building to limit any influence on the surrounding rooms.

 

programme Oncology centre
client Stichting Interconfessioneel Spaarne Ziekenhuis
user Spaarne Ziekenhuis, Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
project team Hans Beekhoven, Frans van Aaken, Bert Brok, Sandra Dijkstra, Taecke Halma, Bert Muijres, Anton Pasman, Geert Jan van de Rakt
consultants Aronsohn Raadgevende Ingenieurs, Deerns Raadgevende Ingenieurs, OTH, PTG
constructor Burgers Ergon, De Vries en Verburg, Varwijk
photographer Daan van Eijndhoven
design start 2010
completion 2013
gross surface 37.000 m²
construction organisation Traditional

3510_Spaarne AvL_747-63510_Spaarne AvL 1 3510_Spaarne AvL 4-23510_Spaarne AvL 23510_Spaarne AvL 3